Ústavní soud dnes může zrušit část vládních škrtů

14.03.2011 6:38

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí, jak rozhodl o návrhu ČSSD na zrušení vládního balíčku škrtů v sociální oblasti. Kvůli návrhu sociálních demokratů ÚS už svolal dvě veřejná jednání a vyslechl jako svědky premiéra Petra Nečase a předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (oba ODS). Dokazování v kauze už skončilo, padly závěrečné návrhy. Dnes celé řízení skončí vyhlášením nálezu.

Ústavní soud dnes může zrušit část vládních škrtů

Existuje několik možností, jak může Ústavní soud rozhodnout. Pokud návrh zamítne, zůstane celý zákon včetně všech úsporných opatření v platnosti. Pokud soud návrhu vyhoví a zákon zruší, zároveň tím zneplatní všechny zavedené změny. Obnoví se tak právní stav před přijetím sociálních škrtů. Jedna z dalších možností je ta, že soud sice zákon zruší, ale dopad svého nálezu odloží na pozdější datum, a dá tak zákonodárcům čas na přijetí týchž změn procedurálně správným způsobem. V takovém případě by se bezprostředně po nálezu ÚS nic nezměnilo. 

Problém: stav legislativní nouze
Řízení před Ústavním soudem se týkalo jen způsobu přijetí normy, nikoliv jejího obsahu. Soudci se tedy nezabývali souladem jednotlivých úsporných opatření s ústavou. Sociální demokraté poukazovali mimo jiné na to, že Poslanecká sněmovna zákon schválila ve stavu legislativní nouze, aniž k tomu byl důvod. Stížnost hovoří o extrémní svévoli vládní většiny. Dále sociální demokraté poukazují na to, že Senát zákon schválil po říjnových volbách, ale ve svém předvolebním složení.
    
Balíček škrtů v sociální oblasti podle vlády umožní úspory více než 23,5 miliardy korun a pomůže při snižování schodku státního rozpočtu. Zákon provádí řadu změn v oblasti nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní politiky zaměstnanosti. Jde například o nemocenskou, rodičovský příspěvek, sociální příspěvek, porodné a příspěvek na péči.

Minulé projednávání:
Musíte stát, napomenul soudce Sobotku. Ten griloval Němcovou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…