Ústavní soud odmítl vymahačům velké náklady na výběr pokut

25.07.2012 18:17

Firma Grato, která vymáhá pokuty po černých pasažérech z ostravské MHD, neuspěla v soudu o peníze za advokátní služby ve stovkách sporů. Ústavní soud ve středu zamítl další ze čtyř set podobných stížností. Soud vysoké poplatky za rutinní úkony kritizoval jako "parazitování na drobných pohledávkách".

Ústavní soud odmítl vymahačům velké náklady na výběr pokut
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle Ústavního soudu jsou drobné pohledávky, vznikající v tomto případě nezaplacením pokuty v MHD, "nafukovány do nesmyslné výše". Podle ústavní soudkyně Ivany Janů je nález uplatněním selského rozumu a zvýrazněním dělící čáry mezi tím, co je, a co naopak není férové podnikání.

Budou se hradit pouze účelně vynaložené náklady

"Ústavní soud jasně řekl, že se budou hradit pouze účelně vynaložené náklady," řekla Janů. Společnost Grato nepochodila ani se souvisejícím návrhem, kdy chtěla zrušit část občanského soudního řádu a vyhlášky o odměnách advokátů v občanském soudním řízení.

Okresní soud v Ostravě z podnětu firmy Grato řeší asi osm tisíc sporů o pokuty. Před časem přestal přiznávat náhradu nákladů za advokáty, černí pasažéři díky tomu nemuseli několikanásobně přeplácet výši uložených pokut. Ústavní soud se soud konkrétně zabýval sporem, v němž firma Grato k pokutě 1 008 korun žádala od černého pasažéra ještě 7 920 korun jako náhradu nákladů za právníka.

Okresní soud žalobě nevyhověl s vysvětlením, že jde o rutinní spor, v němž nenastala žádná výjimečná okolnost, jež by vyžadovala služby advokáta. Firma Grato totiž uplatňuje své nároky prostřednictvím vzorového návrhu na vydání elektronického platebního rozkazu, v němž mění jen údaje o dlužníkovi, datum černé jízdy, linku MHD a další detaily. Janů to v nálezu označila za metodu "maximalizace zisku a minimalizace námahy".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…