Ústavní soud se dnes bude znovu zabývat žalobou na Klause

27.03.2013 6:21

Plénum Ústavního soudu (ÚS) se při dnešní neveřejné poradě bude znovu zabývat ústavní žalobou na bývalého prezidenta Václava Klause pro velezradu. Žalobu podanou Senátem mají soudci na stole od 5. března. Zákon nařizuje, aby ji řešili přednostně. Minulý týden se nesešli, pokračovali ve shromažďování podkladů.

Ústavní soud se dnes bude znovu zabývat žalobou na Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci občanských iniciativ a protikorupčních aktivistů vynesli Moranu v podobě Václava Klause

Soud dosud neučinil žádný krok, ze kterého by bylo patrné, jak k žalobě přistoupí a zda vůbec bude veřejně projednána za účasti Klause a zástupců Senátu. Po dnešku by mohlo být jasněji.

Zastavení řízení

Podle Klausova advokáta Marka Nespaly by měl soud řízení o žalobě zastavit kvůli vypršení funkčního období exprezidenta. Zákon v době podání ústavní žaloby totiž výslovně neuváděl, jak postupovat v případě, kdy prezident během řízení o ústavní žalobě odejde z Hradu. Je na úvaze Ústavního soudu, jak k tomuto výkladovému problému přistoupí. Pokud by se soudci chtěli argumenty senátorů detailně zabývat a žalobu věcně projednat, museli by podle zákona s desetidenním předstihem svolat veřejné jednání.

Senátoři v ústavní žalobě vyčítají Klausovi novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langra, o jehož soudcovských aspiracích Klaus navzdory pravomocnému verdiktu nijak nerozhodl. Dále senátorům vadí to, že Klaus nepodepsal doplněk Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a že v posledních měsících nenavrhoval další kandidáty na ústavní soudce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …