Ústavní soud škrtl z restitucí jedno slovo. A zachránil tím prý státu miliardy

07.06.2013 21:10

Ústavní soud ve svém nedávném verdiktu o církevních restitucích vyškrtl ze zákona jedno slovíčko a tím církve připravil zhruba o dvacetinu majetku, na nějž měly podle původního návrhu nárok. Přiznal to ředitel Státního pozemkového majetku Petr Šťovíček, píše server iDNES.cz.

Ústavní soud škrtl z restitucí jedno slovo. A zachránil tím prý státu miliardy
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

Už před ním o tom hovořil i ústavní právník Jan Kysela. Podle něho rozhodnutí soudu povede ke zvýhodnění státu. Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml se ale domnívá, že v praxi k žádnému výraznějšímu rozdílu nedojde.

Šťovíček se opírá o restituční praxi

Původní znění zákona definovalo majetkovou křivdu jako znárodnění anebo vyvlastnění vykonané v rozporu s tehdy platnými právními předpisy nebo bez vyplacení spravedlivé náhrady. Soud vyškrtl slovo „spravedlivé“. „V kontextu celé věci není zřejmé, jaká výše náhrady by byla považována za spravedlivou a podle jakých měřítek (zda dobových, nebo současných) by se měla hodnotit,“ řekl k tomu generální sekretář Ústavního soudu.

Ředitel Petr Šťovíček se ve svém názoru opírá o restituční praxi z dřívějška. Úprava, kterou nařídil Ústavní soud, může postihnout pět až osm procent majetku. Vycházíme ze zkušeností z dřívějších restitucí, kdy se majetek vracel fyzickým osobám,“ uvedl pro týdeník Dotyk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…