Ústavní soudkyně radí: Pokud vás poškodil Klaus, obraťte se do Štrasburku

02.10.2013 9:12

Lidem, kteří kvůli amnestii exprezidenta Václava Klause přišli o možnost domáhat se odškodnění, svitla naděje. Ústavní soudkyně Ivana Janů jim totiž radí, aby se obrátili na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Šance prý mají nemalé. Informoval o tom server iDnes.cz.

Ústavní soudkyně radí: Pokud vás poškodil Klaus, obraťte se do Štrasburku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Ústavní soud minulý týden odmítl stížnost muže, který byl poškozený v kauze Private Investors. Znovu potvrdil, že amnestie Václava Klause platí, a stěžovatelé tak přišli o další možnost dostat se ke ztracenému majetku.

S rozhodnutím ústavních soudců nesouhlasí jejich kolegyně Ivana Janů. Stát podle ní maří šance poškozených na ochranu majetkových nároků. "Pokud by se ukázalo, že stát přispěl k tomu, že škoda je nevymahatelná z toho důvodu, že selhala veřejná moc, dílem soudy, dílem rozhodnutí o udělení amnestie, domnívám se, že by nastoupila odpovědnost státu," uvedla Janů v rozhovoru pro MF Dnes.

Její názor byl však na Ústavním soudu v menšině. Rozhodnutí teď může zvrátit již jen Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. A podle Janů je reálné, že by soud rozhodl ve prospěch stěžovatelů. "Jeho judikatura (rozhodování) v majetkové oblasti k tomu směřuje," uvedla soudkyně. Není přitom nutné, aby se na soud obracel každý postižený zvlášť.

"Soud rozhodne v jedné průlomové věci a pak uloží příslušnému státu, aby sám reagoval svým právním řádem," vysvětluje Janů.

V případě, že by Evropský soud pro lidská práva rozhodl ve prospěch poškozených, musel by je pravděpodobně odškodnit stát, nikoli pachatelé. Podle serveru iDnes.cz totiž amnestie značně ztížila vymáhání škody po pachatelích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…