Ústavnímu soudu mladé lidi a k Rusku a Číně opatrně. Odpovídá Samková

13.08.2012 14:40

Advokátka Klára Samková ohlásila svou kandidaturu na českou prezidentku a na svých stránkách zrcadleni.cz odpovídá na otázky studenta politologie a psychologie MU Miroslava Návrata, které on sám uveřejnil na svém blogu, aby tím podle svých slov „suploval novináře“.

Ústavnímu soudu mladé lidi a k Rusku a Číně opatrně. Odpovídá Samková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Většina otázek se týká zahraniční politiky – první postoje k Evropské unii. Tam se Samková považuje spíše za eurofederalistku. „Jsem přesvědčena, že být Čechem není v rozporu s tím, být Evropanem, ba naopak být Evropanem je obohacující pro češství – a naopak,“ uvedla.

Je nutné radit se s odborníky. Žádný klientelismus

Přestože si dovede představit i třeba globální vládu, není velkou zastánkyní Evropského stabilizačního mechanismu. „V současných finančních strukturách se skrývá zcela zásadní systémová vada, která znemožňuje správné fungování zatím jen částečně sjednocené Evropy. Hledají se léky. Rozdělit Evropu opět na jednotlivé nepropojené státy je dle mého názoru krokem zpět. Přijmout ESM ve formě, ve které je předkládán nyní, znamená podle mně prohloubení oné systémové vady, a to pravděpodobně bez toho, aby tato vada byla byť jen pojmenována. To je nepřijatelné,“ odpovídá advokátka.

Do vysokých funkcí – ať už je to Česká národní banka nebo třeba soudy – by neměl podle Samkové prezident jmenovat lidi jen podle svých rozhodnutí (to vede ke klientelismu), ale dát na rady odborníků. U Ústavního soudu by hledala členy mezi mladšími kolegy. „Pomalu nám ke kýžené čtyřicítce zrají třicátníci (a třicátnice), kteří se už pěknou řádku let potulují mezi Berkeley, Harvardem, Oxfordem, a Horní Dolní Lhotou k mamince na buchty,“ myslí si Samková.
Milosti i veta zákonů by advokátka využívala, na všechno by se ale chtěla dívat individuálně, nikoli teda podle toho, zda už je kroků moc nebo ještě málo. To podle ní nejsou ty správné sliby.

Manuál prezidenta? Ústava

V zahraniční politice z velmocí věří Samková nejvíce USA, přestože je podle ní módou je kritizovat. „Chápu naše podnikatele, kteří mají zájem se podílet na ekonomickém rozvoji a obchodu s Čínou, avšak domnívám se, že i v této oblasti je potřeba opatrné bdělosti,“ řekla k Číně a stejnou opatrnost považuje za nutnou i u Ruska. „Pakliže jsem ohledně Číny nabádala k obezřetnosti, pak ve směru k Rusku to s ohledem na relativní geografickou blízkost platí alespoň dvojnásob,“ dodala advokátka.

Pokud jde o politickou korektnost, diskriminaci a další otázky, Samková je přesvědčena, že prezident musí mít na paměti hlavně to, že reprezentuje všechny občany a že v lidské důstojnosti jsou si rovni všichni – bez ohledu na rasu, náboženství, společenské postavení čí vzdělání. „Pokud se pod pojmem „korektnost“ skrývá pozitivní diskriminace kohokoliv – žen, národnostních menšin, zaměstnanců, prostě kohokoliv, tak tu v jakékoliv formě naprosto odmítám. To je můj stálý názor již desítky let,“ zdůraznila.

Poslední otázka směřovala k tomu, zda si prezidentští kandidáti uvědomují, že nejsou jen „kladeči věnců“, ale mají zodpovědnost. Samková nejdříve uvedla, že i věnce jsou důležité – jako připomínka minulosti. „Reálné politické odpovědnosti si jsem velmi dobře vědoma a k nesení jejího břemene mám jeden velmi praktický manuál. Říká se mu Ústava,“ prohlásila advokátka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…