Ústecký kraj chce řešit nepřizpůsobivé. Zákonem

04.09.2011 20:32

Ústecký kraj navrhl změny zákonů, které mají řešit napětí v sociálně vyloučených lokalitách. Chce, aby například rušení veřejného pořádku byl trestný čin. Kraj tak reaguje na vyhrocenou situaci ve Šluknovském výběžku, kde už od poloviny srpna lidé opakovaně protestují proti nepřizpůsobivým Romům.

Ústecký kraj chce řešit nepřizpůsobivé. Zákonem

Kraj chce zpřísnit tresty za drobné krádeže a přestupky jako je rušení nočního klidu nebo obtěžování sousedů, takové opakované jednání má být podle návrhu kvalifikováno jako trestný čin.

"Vzhledem k časté migraci pachatelů počítá návrh také se zřízením centrální evidence přestupků, kde bude možné sledovat skutečný počet prohřešků proti občanskému soužití bez ohledu na místo pobytu," vysvětlila hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, která v úterý zamíří jednat se starosty přímo do Šluknovského výběžku.

SLEDUJEME téma Romové

Navrhuje také změny zákonů v oblasti poskytování bydlení osobám v hmotné nouzi. "Nová úprava jasně vymezuje, co je to sociální bydlení, jak určit oprávněnou osobu, poradenství v otázkách zajištění sociálního bydlení, jednoznačně stanovuje postup při uzavírání nájemních smluv a úhrad energií," popsala krajská mluvčí Magdaléna Hanáčková.

Loterijní zákon navrhuje kraj pozměnit tak, aby dával obcím více pravomocí regulovat počet a umístění heren a videoterminálů.

Na severu Čech v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku. V posledních dvou týdnech se protiromsky zaměřené demonstrace, při nichž musela zasahovat i policie, odehrály na několika místech na severu Čech.

Čtěte:

Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…