Ústecký kraj je pro pokračování těžby uhlí za limity, říká hejtman Bubeníček

23.11.2012 12:31

Ústecký kraj je pro pokračování těžby hnědého uhlí za limity, které mimo jiné brání zboření Horního Jiřetína na Mostecku. Důvodem je zachování stovek pracovních míst. Novinářům to dnes na první tiskové konferenci řekl nový hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM), který je prvním komunistickým hejtmanem od zavedení krajských samospráv v zemi. Doposud se Ústecký kraj stavěl proti prolomení limitů těžby daných v roce 1991.

Ústecký kraj je pro pokračování těžby uhlí za limity, říká hejtman Bubeníček
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Podmínkou pro těžbu za limity podle Bubeníčka je dohoda těžařů s dotčenými obcemi a občany na odškodnění. „Na tom jsme se shodli s koaličním partnerem," uvedl Bubeníček. KSČM vytvořila koalici s ČSSD.

Těžaři jsou mezi prvními, kteří projevili zájem se s novým vedením kraje sejít. Omezení v těžbě uhlí nejvíce vadí mostecké těžařské skupině Czech Coal. Od prosince začne útlum hlubinného dolu Centrum, který zaměstnává asi 300 lidí. Dalších 200 lidí odchází ze sousedního povrchového dolu ČSA, který se blíží k územním limitům těžby a od podzimu utlumuje činnost.

Současná vláda je proti prolomení limitů. „Vláda by musela zrušit platné usnesení, je jasné, že ta současná tak neučiní. Kraj by v budoucnosti nové vládě dal doporučení na zrušení daného usnesení," uvedl Bubeníček. Nový hejtman vyjmenoval také priority Ústeckého kraje, mezi které kromě vytvoření koncepce zdravotnictví či zajištění hromadné dopravy patří transparentní hospodaření s majetkem a transparentnost při zadávání veřejných zakázek. „Tam si osobně myslím, že byly určité rezervy," doplnil hejtman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…