Úsvit jde do eurovoleb s plakátem, který přinesl úspěch ve Švýcarsku

23.04.2014 14:42

S plakátem zobrazujícím skupinu bílých a jednu černou ovci doplněným nápisy „Podpora rodinám, ne nepřizpůsobivým“ a „Práci našim, ne imigrantům“ vstupuje do předvolebního klání o křesla v Evropském parlamentu hnutí Úsvit vedené poslancem Tomio Okamurou. Plakát bude vylepen na více než deseti tisících výlepových plochách ve všech městech a obcích České republiky.

Úsvit jde do eurovoleb s plakátem, který přinesl úspěch ve Švýcarsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Hnutí přiznává, že inspirací pro vznik plakátu byla úspěšná kampaň odpůrců imigrace před referendem, které proběhlo ve Švýcarsku v únoru 2014. Podle serveru iDnes.cz je ale tento nápad starší, už před několika lety motiv bílé ovce vyhánějící ovci černou použila v propagačním letáku švýcarská strana SVP a u nás před pěti lety později rozpuštěná Národní strana.

Okamura bývá často kritizován pro své údajně extremistické názory. Ilustračním příkladem je hlavní stránka hnutí Úsvit, kde Okamura píše: „Říkám Vám jasně: Nechci u nás nepřizpůsobivé menšiny, nechci mešity, nechci zahalené lidi, nechci cizince parazitující na našem sociálním systému...“

Proti cizincům vystoupil šéf Úsvitu i ve sněmovně při jednání o novele cizineckého zákona: „Pokud cizinci o práci přijdou a nemají jinou, již není žádoucí, aby v České republice nadále byli a pobírali dávky státní sociální podpory."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…