Úsvit navrhuje omezit podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů

07.02.2016 11:42

Opoziční Úsvit chce uzákonit hranici pro množství elektřiny z obnovitelných zdrojů, na něž by měli výrobci nárok na podporu. Limit by byl podle novely zákona o podporovaných zdrojích energie pro jeden kalendářní rok a pro celou dobu životnosti elektrárny. Zavedení hranice souvisí podle autorů s plánovanou kontrolou elektráren, zda nečerpají nadměrnou podporu z veřejných zdrojů.

Úsvit navrhuje omezit podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

„Uplatněním mechanismu maximálního množství elektřiny s nárokem na podporu výrobce inkasuje podporu pouze na takové množství elektřiny, se kterým bylo kalkulováno při výpočtu výše výkupní ceny garantující 15letou dobu návratnosti,“ uvedli předkladatelé v důvodové zprávě. Elektrárny by mohly do sítě dodat i více elektřiny, na tuto část by už ale výrobci podporu nedostali.

Novelu autoři zdůvodňují závazkem Česka Evropské komisi prověřit výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů, zda nedostali příliš vysokou podporu. Prověrky by se měly týkat elektráren uvedených do provozu od roku 2013 v desátém roce činnosti. Podle předkladatelů je pravděpodobné, že stejný závazek se nakonec dotkne všech výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Navrhovaná hranice by měla podle poslanců Úsvitu zabránit tomu, že výrobce nadměrnou podporu čerpal a musel by ji vracet. Mohly by podle předkladatelů nastat případy, kdy výrobci nebudou schopni peníze vrátit a skončí v insolvenci.

Předloha zejména stanoví, že výrobci by mohli dostat podporu na roční množství elektřiny, které se rovná součinu instalovaného výkonu a hodnoty jeho ročního využití. Pro výpočet množství elektřiny vyrobené po dobu životnosti elektrárny by se výsledek vynásobil ještě počtem let, po něž trvá právo na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo na zachování minimální výše výkupních cen. Provozovatelům vodních, slunečních a větrných elektráren by mohl Energetický regulační úřad zvýšit vypočtené roční množství.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…