Utajená válka mezi Lipavským a Černochovou. Jde o velvyslance u NATO

30.03.2023 23:01 | Kauza

Mocenský spor ve vládě? Deník Právo přinesl informace, které naznačují, že se ministryně obrany Jana Černochová (ODS) pře s šéfem diplomatů Janem Lipavským (Piráti) ohledně toho, kdo bude příštím velvyslancem České republiky při NATO. Každý z nich se prý snaží do Bruselu poslat svého člověka. Ani jeden z resortů však nechce záležitost komentovat. Současnému velvyslanci Landovskému končí mandát letos v srpnu.

Utajená válka mezi Lipavským a Černochovou. Jde o velvyslance u NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhá schůze vlády v tomto roce

V médiích se objevily informace o možném mocenském sporu uvnitř vládnoucího kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Jde o to, kdo se stane příštím českým velvyslancem při NATO po odchodu Jakuba Landovského, jemuž skončí čtyřletý mandát letos v srpnu. Podle informací deníku Právo si na funkci dělají zálusk jak ministryně obrany Jana Černochová (ODS), tak šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti), každý z nich chce do Bruselu vyslat svého člověka. V případě Jany Černochové se má jednat o vrchního ředitele sekce obranné politiky a strategie Jana Jireše, který vyjednával česko-americkou obrannou smlouvu. Právě na jeho pozici působil současný velvyslanec Landovský před svým vysláním do Bruselu před čtyřmi lety. Nyní by se Landovský v rámci této mocenské rošády měl vrátit zpět na resort obrany.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí

Pro Janu Černochovou se však vyskytl problém; zcela jiné představy o budoucím obsazení již brzy uvolněné funkce velvyslance při NATO má ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). „Ministr Lipavský požaduje, aby šel do Bruselu člověk z Černína, protože dva minulé velvyslance nominovala obrana,“ sdělil Právu „zdroj blízký vyjednávání“. Takovým člověkem by prý měl být nynější vedoucí odboru společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU David Konecký, který v minulosti šéfoval politické sekci české delegace NATO v Bruselu.

Velvyslance České republiky při NATO jmenuje prezident se souhlasem vlády. Pokud se ministři obrany a zahraničí nedohodnou na společném kandidátovi, mohlo by dojít k tomu, že by Landovský na postu zatím setrval. Ani jeden z uvedených resortů nechtěl záležitost veřejně komentovat. „V tuto chvíli nemohu sdělit žádné potvrzující informace. Nadále platí, že jmenování velvyslanců nemůžeme komentovat s ohledem na režim, ve kterém proces probíhá,“ sdělil Právu mluvčí Černínského paláce Daniel Drake. Obdobně se vyjádřil i mluvčí obrany David Jareš: „Výběr velvyslanců, tedy i post vedoucího stálé delegace ČR při NATO, je věcí vlády a prezidenta. Konkrétní jména možných velvyslanců se však do ukončení tohoto procesu obecně veřejně nekomentují a nepotvrzují.“

Stálý představitel České republiky při NATO se svou diplomatickou delegací zastupuje stát v sídle Aliance v Bruselu, kde se účastní pravidelného zasedání severoatlantické rady. „Stálou delegaci České republiky při NATO tvoří dvě sekce, které řídí velvyslanec Jakub Landovský. Na Stálé delegaci působí přibližně padesát pracovníků, převážně z Ministerstva zahraničních věcí ČR, Ministerstva obrany ČR a Armády ČR. Co do počtu zaměstnanců je Stálá delegace druhou největší diplomatickou misí České republiky,“ píše se na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

V minulosti tuto funkci zastávali kariérní diplomaté i funkcionáři z resortu obrany. Posledním velvyslancem před nástupem Landovského byl někdejší ministr obrany ve vládě Mirka Topolánka Jiří Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Současnému velvyslanci Landovskému končí mandát letos v srpnu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVencaVida , 30.03.2023 23:20:47
Vůbec bych se nezlobil, kdyby ten mandát v srpnu skončil celé této parodii na vládu.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…