Útok covidu: Může vás zabít i vaše imunita. Vybouchne, říkají experti

04.11.2020 12:55

Za úterý v České republice přibylo víc než 12 tisíc lidí nově nakažených koronavirem. Za jediný den s koronavirem zemřelo 259 lidí. Zabijákem může být i příliš silná imunitní reakce lidského těla.

Útok covidu: Může vás zabít i vaše imunita. Vybouchne, říkají experti
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Koronavirus v Česku zabíjí čím dál víc lidí. V tuto chvíli s nemocí covid-19 zemřelo víc než 3900 lidí, Zabijákem nemusel být koronavirus sám o sobě, ale většina odborníků se shoduje v tom, že kdyby se jim podařilo se vyhnout koronaviru, mohli v klidu žít ještě řadu let.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Středeční Lidové noviny upozorňují, že zabijákem u nemoci covid-19 nemusí být jen příliš slabá imunita jedince, ale i příliš silná imunitní odpověď organismu. I ta může člověka zabít.

„Imunitní systém začne v takovém případě „likvidovat“ i zdravé buňky, aby ochránil celek. Bohužel někdy tato destrukce ohrožuje život. Pokud tedy vir ihned nezničí imunitou ochráněné plíce, mohou v důsledku přemrštěné obrany vznikat život ohrožující záněty jinde v těle. Proto je dle imunologů nutné imunitní reakci správně regulovat,“ upozornil list.

Imunolog Václav Hořejší přirovnal přehnanou imunitní reakci organismu k výbuchu muničního skladu. „Někdy vybuchne muniční skladiště a zdevastuje okolí,“ uvedl Hořejší.

Lidé by podle něj udělali dobře, kdyby se více hýbali, zdravě jedli a pokud možno se vyhýbali stresu. Tím by posílili svou imunitu a koronaviru se tak možná vyhnuli, nebo ho prodělali jen v relativně lehké formě. Jedním dechem však dodal, že jíst zdravě neznamená sníst na posezení pět kilo mrkve. Pokud by to někdo zkusil, mohl by na předávkování vitamínem A zemřít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…