Útok na Lucii Bílou za výzvu „zamkněte hranice na sto západů“ i strach říct názor. Ale také potlesk umělců: Gauner, grázl, Bangova vagina

10.01.2017 4:40

ANKETA „Moc bych si přála, aby byly naše hranice zamčené na sto západů. Česko je náš domov, naše hnízdo, naše zázemí..,“ svěřila se v sobotním rozhovoru pro Magazín Právo zpěvačka Lucie Bílá. A hned za to sklidila ovoce. „Kdyby byla v minulém režimu, tak je takovým typicky normalizačním umělcem, protože jednou pomáhá Václavu Klausovi, podruhé Zemanovi. Ji přitahuje moc...,“ reaguje na to pro ParlamentníListy.cz kupříkladu politička a herečka Táňa Fischerová. Jiní ale s názory pěvkyně zase souhlasí.

Útok na Lucii Bílou za výzvu „zamkněte hranice na sto západů“ i strach říct názor. Ale také potlesk umělců: Gauner, grázl, Bangova vagina
Foto: Lukáš Fronk
Popisek: Lucie Bílá na grandiózním koncertě Fifty Fifty

Lucie Bílá rozhodně umí své fanoušky překvapit. Před časem se média rochnila jejími slovy ke kauze, která vznikla poté, co skupina Ortel i její frontman převzali na slavnosti Českých slavíků vyznamenání. Sál divadla tehdy opustil na protest zpěvák Radek Banga alias Gipsy CZ. Bílá jej ovšem zkritizovala a řekla, že takovýto projev byl zbytečný.

„Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí,“ reagovala tehdy Bílá na protestní odchod Bangy ze sálu Karlínského divadla. Mnozí však nad jejím otevřeným vyjádřením krčili rameny.

„Byla jsem pozvaná na slavnostní večer a ani ve snu by mě nenapadlo někomu říkat, že tam nepatří. Žijeme v právním státě, a pokud právo dovolí, aby někdo tvořil, co tvoří, a aby se i podle sebe oblékal, tak mně nepřísluší ho soudit,“ vysvětlila k tomu nyní Bílá pro Magazín Právo.

V tomtéž rozhovoru se ale kromě hudby a svého zpívání rozhovořila ještě na jinou notu.

Anketa

,,Moc bych si přála, aby byly naše hranice zamčené na sto západů. Česko je náš domov, naše hnízdo, naše zázemí. Nesmíme ho ztratit," řekla Lucie Bílá. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 12219 lidí

„Myslím, že v lidech roste strach. Já ale věřím v dobré konce. Žijeme v nádherné zemi, kterou bych nevyměnila za žádnou na světě. Je naše a neměli bychom se o ni jen tak s někým dělit,“ odpověděla totiž na dotaz, zda si myslí, že je rasismus a vůbec nenávist k jakékoli odlišnosti u nás na vzestupu. A na otázku, co nás v současnosti nejvíc ohrožuje a čeho se nejvíc ona bojí, dodala:

„Kdyby mi někdo zazvonil u dveří a já cítila, že tím ohrozím svého syna, svou rodinu, nepustím ho domů a nikdo mě k tomu nedonutí. Moc bych si přála, aby byly naše hranice zamčené na sto západů. Česko je náš domov, naše hnízdo, naše zázemí. Nesmíme ho ztratit. Já jsem zachránila malý kulturáček a mrzí mě, že jsem tak malá, že tady nemůžu udělat víc.“

Reakce jiných umělců na sebe nenechaly čekat.

Je přitahována mocí...

„Dlouhodobě sleduji, že je Lucie Bílá vlastně takovou normalizační zpěvačkou... Kdyby byla v minulém režimu, tak je takovým typicky normalizačním umělcem, protože jednou pomáhá Václavu Klausovi, podruhé Zemanovi. Ji přitahuje moc a vždycky vlastně říká to, co tahle moc, která je pro mne osobně velmi jednostranná a zúžená a také škodlivá, chce slyšet. Vždy se k tomu přichyluje,“  zmínila k tomu tvrdě herečka a politička Táňa Fischerová.

Celý rozhovor s Bílou ale nečetla, a tak se k jejím dalším odpovědím prý cíleně vyjádřit nemůže.

„Čím více má člověk možnost oslovit mnoho lidí najednou, tím víc musí být opatrný na vlastní slova. Protože si musí uvědomit, že mohou navádět další lidi na špatnou cestu,“ zmínila obecně Fischerová s domněnkou, že uvážlivý člověk nepracuje navenek se strachem a s podvědomými city, neboť to všechno jej pak ohrožuje v jeho vývoji.

„I proto má být nahoře, na tom prezidentském místě, bytost moudrá a uvážlivá, za něž nepovažuji ani Václava Klause, ale ani Miloše Zemana. Je ale mnoho těch, kteří se k nim přichýlí a pak šíří bezmyšlenkovitě věci, které jsou podle mého názoru pro společnost škodlivé,“ dodala.

Ano, naši zemi máme chránit!

„Se slovy Bílé souhlasím. Jsem s ní zajedno v té myšlence, že máme chránit svou zemi. My se o ni můžeme dělit jen s lidmi, kteří tady chtějí žít za stejných podmínek jako my a chtějí se tady u nás chovat slušně a budou mít tu naši zemi stejně rádi jako my a pracovat pro ni,“ pokýval souhlasně k myšlenkám Bílé režisér, zastupitel a předseda Obce spisovatelů Tomáš Magnusek. A okamžitě vzpomněl na kvóty ze strany EU, jež každé členské zemi přikazují, kolik si k sobě má vzít migrantů. Podle režiséra je to blbost, neboť mnoho lidí z řad imigrantů do ČR ani nechce.

Před Bílou ale tak trochu smeká, neboť říci na rovinu svůj názor v dnešní době není zrovna jednoduché.

„Čím víc se budou ta hlavní, mainstreamová média zastávat jedné strany, tím víc se lidé budou bát říkat, co si myslí, a odmítat věci jdoucí mimo hlavní proud. Anebo naopak. Když dám prostor v nějakém pořadu jedné skupině, pak bych měl dát také prostor té druhé. Jinak to zavání něčím, v čem jsme žít nechtěli,“ připomněl režisér nedávno odvysílaný pořad Show Jana Krause, v němž se umělci veřejně semkli kolem Jiřího Bradyho, který nedostal od Miloše Zemana vyznamenání.

„I mezi umělci je pár odvážných lidí, kteří sice řeknou, co nosí v srdci, ale pak je také mnoho těch, kteří se bojí říci cokoliv nahlas, neboť mají hrůzu z toho, že pak by třeba s nimi nikdo nemluvil. Jak je možné, že jeden herec řekne, koho bude volit, a pak ho nějaký spisovatel začne vláčet médii se slovy, že je to debil a že už s ním nikdy nepromluví? To se na mne nezlobte, buď mám někoho rád pro jeho osobní kvality, pro jeho přístup k práci a k životu a pak je mi jedno, koho bude volit...“

Rozvášněná debata o imigrantech ale podle Magnuska v naší zemi nikdy neutichne, a to hlavně kvůli zvyšujícímu se počtu teroristických útoků v Evropě. „Jde o to, aby každý sám za sebe dělal nejlépe to, co umí, a pak uměl uchránit sebe a svou rodinu a pomáhal jen těm, kteří si to zaslouží,“ doplnil k tomu.

Nakonec zničí životy všem, tedy i původním obyvatelům Evropy

Zpěvák Martin Maxa je podobného názoru. Příliv migrantů je podle něj v Evropě nekontrolovatelný, a to je nebezpečné.

„Rozhodně bych souhlasil s tím, že pozvat do Evropy nekontrolovaně takové velké množství uprchlíků je velice neprozíravé. Já jsem jinak empatický člověk a chápu, že když je někde válka, tak že se tam lidem blbě žije a není to tak pro ně jednoduché, ale vyřešit to tak, jak to vyřešila Merkelová, je zvěrstvo a ničemu to nepomůže,“ nediví se slovům Lucky Bílé Maxa. Podle něj by bývalo bylo lepší těmto lidem pomáhat na území, které je jim blízké. „Oni jsou jiná nátura, nikdy se neasimilují do naší společnosti a zničí to pak životy všem, tedy i původním obyvatelům Evropy,“ zdůraznil.

„Já bych s Luckou Bílou v zásadě souhlasil, ale volil bych jinak ta slova ‚zamknout se na sto západů‘. Chránit si hranice je sice nutné, jen jinou cestou. Prostě si tu selekci lépe promyslet, neboť pozvat si sem teroristy není zrovna dobrý nápad. Je ale nutné mít pro lidi, kteří jsou v nouzi, oči a uši otevřené, ale zároveň je nutné mít více informací o těch lidech, jež o azyl žádají,“ dodal zpěvák.

„Je to její názor, nelze nic jiného, než ho respektovat, ale já osobně jsem šťastný, že jsou hranice otevřené,“ uvedl herec Václav Vydra s tím, že je rád, když někdo řekne bez omezení svůj názor, ať je jakýkoliv.

„Strach je nejhorší věc v obecném směru. Sice je třeba se bránit a předcházet věcem, ale ne za cenu nějakého zásadního omezení svobody. Bezpečný svět neexistuje,“ reagoval herec na slova Bílé o našich „hranicích zamčených na sto západů“.

Čok: Vřele s ní souhlasím!

„Pokud je odpověď chápána jako reakce na uprchlickou krizi či jakkoli se to nazývá, souhlasím v  tomto smyslu s Luckou,“ uvedl hudebník a zpěvák Vilda Čok.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda je třeba dnes něco takového říkat nahlas, když už si to myslí skoro všichni, rezolutně dodal:

„Myslet si to a nemluvit o tom je nemorální. Je potřeba, aby se k tomu vyjádřila nejen obecná veřejnost, ale také celebrity. Je podstatné, že se k tomu vyjadřují v průběhu tohoto obrovského problému, protože aktivně podpoří zatím laxní politické rozhodování. Zatím jde sice o prevenci, ale právě proto musí být aktivně podepřena, a to dřív, než bude pozdě.“

„Ať si každý říká, co chce, i když s tím, co uvedla, až tak úplně nesouhlasím. Tyhle věci se přitom řeší již delší dobu, k ničemu konkrétnímu se ale nemůže nikdy dojít, protože to je značně složitá věc,“ zareagoval krátce na „uzamčené hranice“ režisér Vít Olmer.

Rozhovor s Bílou ani on nečetl, a je tak pro něj těžké cokoliv bližšího ke slovům zpěvačky okomentovat. Všeobecně však míní, že těch, kteří se nebojí něco ostřejšího a rozporuplnějšího říci nahlas, je hlavně mezi umělci vždy jen hrstka. „Práce je málo, no tak se bojí! To je jasný. Já jsem ale vždy řekl všechno na plnou pusu a pak jsem si to odskákal...,“ dodal Olmer.

Hranice tu jsou přece od toho, aby byly střeženy!

Herce Martina Zounara slova Bílé nijak nepohoršila, spíše naopak. Ovšem především pozitivně hodnotí její reakci na odchod Radka Bangy ze sálu při předávání cen Český slavík. „Já jsem si poslechl texty toho Roma (Bangy) a musím říci, že kdyby si to pustila moje osmiletá dcera a slyšela, co on tam říká a zpívá – třeba chci vidět tvoje píči... Tak to nemá co dělat s nějakou uměleckou produkcí. Ten člověk je tak pro mne bezvýznamný a i ten jeho protestní odchod...,“ dává za pravdu české slavici.

A co se týče jejích slov o hranicích? „Hranice tu jsou přece od toho, aby byly střeženy a je to vstup do naší země. No a když chce někdo vstoupit, tak by měl i zaklepat či zazvonit! A říci dobrý den, já jdu v míru. Jsou země, které jsou také unijní, přesto tam hranice hlídají policisté a namátkově kontrolují. Ne kufry nebo zda vezete eura, ta doba je dávno pryč. Ale každopádně by měli kontrolovat, jak jsou naložené náklaďáky, proč jsou přetížené, proč nemají 40 tun, ale 60 a zda neničí naše silnice. Měli by kontrolovat podezřelá auta, která nemají technickou. Policisté na hranicích by neměli dovolit volné migraci, protože v tom davu nejsou jen ti, kdo potřebují pomoct, v tom davu se anonymně ztratí i gauner, grázl či vrah, který utekl z vězení, a to nemůžete dohlídat. Já si myslím, že v tuto chvíli je povinností naší republiky a vlády, aby naše země byla chráněna, jelikož nebyl dobrý nápad ta otevřená náruč paní Merkelové,“ pronesl Zounar.

Upozornil na jednu zajímavou věc, kterou viděl v Maroku, jež projel napříč: „Viděl jsem tam ty chatrče z hlíny a vlnitý plechy a říkal jsem si, jaký jsou to chudáci, že tak žijí. Ale pak zjistíte, že v hliněné chatrči mají satelit a mrazák, kde mají tyčinky Mars a zmrzliny. Už je ale nenapadne, aby si postavili nějaké slušnější bydlení. Asi je jim to jedno, tyhle lidi prostě nezměníte. Žijí tam tak po staletí a já bych je tam nechal. Co tady budou dělat?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…