Útok na Orbána se Pekarové vrátil. Užitečné zvíře utrpělo

10.01.2022 7:14 | Ze sítí

Svým přáním, aby se v Maďarsku po volbách vyměnila vláda, vzbudila předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová řadu reakcí. Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš si rýpl, že se politička k Orbánovi chová, jako by nám zakazoval jádro a kupoval ruský plyn. Podle mluvčího Petra Macinky z Institutu Václava Klause si takové řeči může dovolit „slepice ze svého politického kurníku“, ale ne předsedkyně Sněmovny. A poslanec SPD Radek Koten vyzvídal, zda v Maďarsku bude další Majdan.

Útok na Orbána se Pekarové vrátil. Užitečné zvíře utrpělo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
Česko má volby již dobré tři měsíce za sebou. Ovšem zanedlouho si budou své poslance, a tedy i vládu volit Maďaři a nastává otázka, zda po dvanácti letech už nebude premiérem Viktor Orbán. Nutno říci, jedná se o otázku, která nezajímá jen Maďary, ale také politiky mimo Maďarsko. Není asi překvapením, že někteří z nich, zejména silně prounijní politici, Viktoru Orbánovi vítězství vůbec nepřejí.

Komu ve volbách přeje, nyní dala najevo předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová. „Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům,“ vyjádřila naději, že Maďarsko bude následovat český příklad.

„Rozložení politických sil v Maďarsku se vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás. Tamní opozice své neshody dala stranou a spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán. Ten neváhá navazovat pochybné svazky se zeměmi, jako je Rusko a Čína, a to na úkor svých spojenců včetně nás,“ osočila maďarského premiéra.

„Pro Českou republiku je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu – stejně jako my. Je totiž klíčové, aby Evropskou unii tvořily státy, pro jejichž vlády jsou na prvním místě demokratické principy, nikoliv prospěch jejich premiérů,“ pokračovala a dodala ještě: „Jen taková EU dokáže obstát ve světě, kde nedemokratické režimy čekají na každou příležitost, jak nás rozklížit, oslabit a následně zneužít.“

Slova předsedkyně TOP 09 nezůstala bez odezvy. „Co ona ta Markéta Pekarová Adamová proti Orbánovi pořád má? Chová se k němu skoro jako by nám zakazoval jadernou energii, od Putina nakupoval ruský plyn a prodával nám ho uprostřed zimy za trojnásobek ceny,“ narážel na Německo Marek Stoniš, šéfredaktor Reflexu.

Europoslanec Jan Zahradil pouze odkázal na svůj rozhovor pro Echo24, ve kterém uvedl, že by byl otevřen tomu, aby Orbánův Fidész vstoupil do frakce ECR. „Myslím, že pan Orbán je výrazná politická osobnost, dnes asi nejvýraznější celé střední a východní Evropy. Já osobně neříkám, že se s ním úplně ve všem shodnu. Takový ten až někdy vypjatý křesťanský konzervatismus je na mě až trochu moc, ale naprosto uznávám jeho výhrady vůči těm progresivistickým myšlenkám, které tam mnohdy proudí ze Západu a mnohdy prostřednictvím nevládních organizací,“ řekl. Sám by pro vstup Fidészu do ECR ruku zvedl, ale nechce předjímat postoj celé ODS.

Do předsedkyně Sněmovny se dost ostře opřel i Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Je úplně v pořádku, když bude podobná slova kdákat kdejaká slepice ze svého stranického politického kurníku, jehož je navíc předsedkyní. Učiní-li tak ale jako šéfka dolní komory Parlamentu, měla by být ze své funkce okamžitě odvolána. Maďarsko je náš partner, nikoli nepřítel,“ mínil a doplnil: „Nepřítel a škůdce České republiky se pomalu ale jistě stává z některých exponentů TOP 09…“

A krátce se o Pekarovou Adamovou otřel také poslanec SPD Marek Koten. „Kdo má zájem rozvracet ústavní pořádek v Maďarsku? No přece eurosoudružka s patentem na pravdu a rozum,“ řekl a zeptal se, zda v Maďarsku „bude Majdan?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…