Útok na parlament, rabování a vypalování. Zemanův exministr Bašta běduje nad chováním lidí na Majdanu

10.03.2014 13:11

Na kyjevském Majdanu se neuskutečnilo demokratické vzedmutí nespokojeného obyvatelstva, ale pohřeb evropské demokracie. Tvrdí to exministr a bývalý český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta. Ten ve svém komentáři k situaci popisuje události, které podle něho česká média zcela ignorovala. „To, co se v Evropě nazývá demokracií, zřejmě dopadlo na bahnité dno,“ píše Bašta.

Útok na parlament, rabování a vypalování. Zemanův exministr Bašta běduje nad chováním lidí na Majdanu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Při diskusi s občany v Hradčanech

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Bývalý člen vlády Miloše Zemana a pozdější velvyslanec v Ruské federaci Jaroslav Bašta se v článku „Princip Majdanu a politika dvojích standardů“ zamyslel nad událostmi z kyjevského náměstí Nezávislosti. Přestože komentář vyšel na serveru Prvnízprávy.cz před šesti dny, nyní se výrazně šíří sociálními sítěmi.

„Dlouhé týdny jsme museli na obrazovkách svých televizí sledovat černý dým z hořících pneumatik stoupající nad kyjevské náměstí Nezávislosti. Ještě před čtrnácti dny nikoho z nás nenapadlo, že sledujeme pohřeb evropské demokracie. Pohřeb žehem,“ uvádí exministr.

  • Celý komentář Jaroslava Bašty můžete číst ZDE.

Jaroslav Bašta dále připomíná, že osmnáctého února radikální demonstranti z Pravého sektoru zaútočili na ukrajinský parlament, protože „příliš zdlouhavě projednával návrhy opozice“ a následně vyrabovali a vypálili ústřední sekretariát vládnoucí Strany regionů. „Pak zaúřadovali odstřelovači, zahynula spousta nevinných lidí,“ dodává k tomu.

Ve stejné době podle Bašty demonstranti na západě Ukrajiny rovněž vypalovali sídla Strany regionů i Komunistické strany, obsadili budovy regionálních samospráv a přinutili několik gubernátorů k rezignaci. Když jeden z nich odmítl, připoutali ho k pódiu. Prý o tom napsaly ruské noviny, u nás ale nic nebylo.

Když volby dopadnou špatně, vládu zvolí demonstranti na náměstí

„Všechnu moc Sovětům! Na toto heslo jsem si vzpomněl, když jsem sledoval způsob přebírání vlády v Haliči. Sešla se demonstrace na náměstí, postavili pódium a z přítomných i nepřítomných demonstrantů najmenovali radu, která převzala moc a zvoleného prezidenta a jeho úředníky v regionu prohlásila za sesazené. Nově zvolená demokratická rada se vzápětí ozbrojila, když vyrabovala policejní sklady. Nikdo v EU se nad tím nepozastavil. Prezident Janukovyč mezitím v Kyjevě přistoupil na požadavky demonstrantů a posléze utekl,“ popsal Bašta ve svém komentáři další události.

Ten se domnívá, že patrně nejdůležitějším poznatkem, který ukrajinská krize přinesla, je, že výsledky demokratických voleb platí pouze podmíněně. „Když nedopadnou, jak by měly, nebo když vláda neposlouchá, nastupuje princip Majdanu. U států mnohonárodnostních nám to pak média okoření některou z variant staré pohádky o zlých Srbech a hodných Albáncích,“ míní bývalý ministr.

„Obávám se, že nic nevystihlo úpadkový trend evropské (a české) politiky tolik jako konstatování představitelů Dělnické strany sociální spravedlnosti o tom, jak nalezli svůj vzor v Pravém sektoru Dimitry Jaroše, že se od něho chtějí učit. A že své bratry ve zbrani pozvou k nám. Takže se při tradičních letních protiromských demonstracích máme na co těšit,“ konstatoval Jaroslav Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…