Útok senátorů na prezidenta: Odsuzujeme, odsuzujeme. Zeman hájí zájmy cizí moci proti ČR

03.04.2018 16:52

Prezident Miloš Zeman oznámil, že pověřil Bezpečnostní informační službu, aby pátrala po stopách jedu novičok na českém území. Později se Zemanův kancléř Vratislav Mynář ostře vyjádřil k vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Ruska. Slova Miloše Zemana a Vratislava Mynáře ovšem nenechala v klidu senátory. Zahraniční výbor Senátu přijal ostré prohlášení.

Útok senátorů na prezidenta: Odsuzujeme, odsuzujeme. Zeman hájí zájmy cizí moci proti ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

Zahraniční výbor horní komory Parlamentu dává najevo, že mu dochází trpělivost s vystupováním prezidenta Miloše Zemana a jeho spolupracovníků.

„Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost odsuzuje veřejné prohlášení Miloše Zemana, prezidenta České republiky, o pověření ředitele Bezpečnostní informační služby pátráním po jedu novičok. Veřejné pověření BIS k jakémukoli úkolu v podstatě vylučuje splnění takového úkolu. Proto jej chápeme toliko jako gesto zpochybňující zahraničněpolitickou orientaci státu, důvěryhodnost jeho spojenců a napomáhající v šíření lživého obvinění České republiky ze strany Ruské federace,“ stojí v prohlášení výboru.

„Dále odsuzuje zasahování prezidenta Miloše Zemana a jeho spolupracovníků, za které je přímo odpovědný, do případu vyhoštění Jevgenije Nikulina. Výbor nepovažuje za přípustné, aby z důvodu obhajoby zájmů Ruské federace prezident České republiky a jeho okolí veřejně zpochybňovali kroky a motivy vlády a zákonnost soudní soustavou potvrzeného procesu vydání do Spojených států amerických, které jsou blízkým spojencem České republiky a jejichž vláda o vydání požádala a měla zákonný nárok. Toto jednání a ovlivňování celého procesu vážně ohrožuje postavení České republiky v rámci jejích bezpečnostních struktur, důvěru v její právní stát a její politickou stabilitu a důvěryhodnost,“ pokračují senátoři.

Senátoři dospívají k závěru, že prezident se svými podřízenými obhajuje mocenské zájmy cizí moci proti České republice. S touto cizí mocí přitom nejsme ve spojeneckém vztahu, takže není důvod chovat se vstřícněji, než bývá obvyklé. Pokud prezident kráčí proti oficiální zahraniční politice své země, měl by s tím podle výboru raději hned přestat a držet se oblastí, které mu vymezuje česká ústava. 

Senátnímu výboru, který toto ostré prohlášení přijal, předsedá sociální demokrat František Bublan, mezi místopředsedy jsou lidovci Zdeněk Brož a Patrik Kunčar nebo další senátor ČSSD Hassan Mezian. Ve výboru dále zasedá například topkař Tomáš Czernin, nebo zelený Václav Láska.

Senátor Láska se prohlášením s patřičným komentářem pochlubil na Facebooku:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…