Už 1949 ku 2430, očkovaní a neočkovaní. A pozor: „Tají čísla“

17.11.2021 14:14 | Ze sítí

Dnešní zprávy o koronaviru plní údaj o téměř dvaadvaceti a půl tisících nově zjištěných pozitivních výsledcích testů ze včerejška. Pirátský expert na zdravotnictví Ondřej Dostál dnes zveřejnil detaily. Situace je číselně ještě horší. Zjištěných případů je dle reportu pro poslance a senátory přes 23 tisíc. Ale na druhou stranu, pouze 7,8 % z nově zjištěných případů jsou lidé starší 65 let a téměř 40 % naopak tvoří mladí lidé pod 20 let. Neočkovaných je hospitalizováno 2430, očkovaných už 1949. A dle Dostála mu Ministerstvo zdravotnictví nechce dát informace, o které žádal.

Už 1949 ku 2430, očkovaní a neočkovaní. A pozor: „Tají čísla“
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí
Jak je známo, včera došlo k rekordnímu nárůstu počtu zjištěných případů koronaviru. Statistiky Ministerstva zdravotnictví hovoří o 22 479 případech. Rekordní počet zjištěných pozitivních testů vyvolal řadu reakcí, ozývá se opět, že vláda selhala, že Češi jsou nepoučitelní a podobně. A také již časté stížnosti na neočkované.

Zdravotnický expert pirátské strany Ondřej Dostál má však přesnější čísla. Jednak, pozitivních prý bylo více – 23 077. Číslo 22 479 je dle reportu pro poslance a senátory jen počet těch, kdo ještě covid neprodělali, dalších 598 byly reinfekce.

Ze všech pozitivních bylo 16 189 neočkovaných. Ovšem 6290 nově zjištěných pozitivních očkovaných bylo, tedy 27 %. Pouhých 2,5 procenta pak tvořily reinfekce. A nově Dostál zveřejnil i rozdělení podle věku. 8954 infekcí (38,8 %) bylo u lidí do 20 let, tedy u těch, u kterých jsou komplikace při covidu vzácné. Více než tři čtvrtiny pozitivních jsou pak mladší padesáti let. Naopak pouze 1811 (7,8 %) tvořili lidé nad 65 let.

U hospitalizovaných je pak poměr neočkovaných a očkovaných přibližně pět ku čtyřem. Neočkovaní ovšem převažují na jednotkách intenzivní péče, kde je poměr sedm ku třem. Pokračuje stav, že mezi infikovanými i mezi hospitalizovanými je minimum těch, kdo již covid prodělali. „Čísla pozitivních divoce kolísají, ale hospitalizací ne. Reinfekce na JIP skoro žádné,“ komentoval čísla Dostál.

Dostál také informoval, že již 23. října žádal po Ministerstvu zdravotnictví podrobnější údaje o reinfekcích, což je podle něj technicky snadno zvládnutelné. 4. listopadu mu ministerstvo odepsalo, že je zahlceno žádostmi a bude muset konzultovat s více složkami. A že tedy lhůta vyřízení žádosti byla prodloužena o 10 dní. Ovšem ani to prý ministerstvu nestačilo. „MZČR včera promeškalo i prodlouženou lhůtu pro jejich poskytnutí. Prostě a jednoduše: Data pouštíme jenom kamarádům, vás zavřeme do lockdownu a neptejte se proč,“ povzdechl si Dostál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…