Už 49 trestních oznámení kvůli čachrům s podporou pro živnostníky

04.09.2020 8:23

Ministr dopravy, ale také průmyslu a obchodu za hnutí ANO, Karel Havlíček v Partii televize Prima prohlásil, že v koronavirové krizi dostal každý živnostník od vlády 80 tisíc korun. Jednou z forem pomoci byl i program Pětadvacítka. Zdá se, že někteří podnikatelé mohli pomoc zneužít. Nebo na ni podle finančních úřadů zkrátka neměli nárok. Už padlo 49 trestních oznámení. Škoda přesahuje 30 milionů.

Už 49 trestních oznámení kvůli čachrům s podporou pro živnostníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Na počátku koronavirové krize byli podnikatelé a živnostníci ujišťováni, že se jim od státu dostane pomoci, kterou se nemusí bát využít, po půl roce se zdá, že realita je jiná. V souvislosti s možným zneužitím programu Pětadvacítka padlo již 49 trestních oznámení.

Finanční správa podala k 17. srpnu celkem 49 trestních oznámení o podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s žádostmi a výplatami kompenzačních bonusů s celkovou škodou přesahující 33 milionů korun,“ uvedla Klára Křehlová z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství pro Echo24.cz.

Dosud pravděpodobně nejkřiklavějším případem možného zneužití pomoci je práce dvojice žijící v Jablonci nad Nisou. Muž a žena podávali jménem podnikatelů žádost o pomoc a činili tak bez vědomí těchto podnikatelů. Od státu touto cestou vylákali na 700 tisíc korun. Budou-li odsouzeni, mohou za mřížemi prožít až deset let života.

Připomeňme, že už při projednávání Pětadvacítky v Senátu ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová prohlásila, že by o tuto formu pomoci neměli žádat fotbalisté, kteří vlastní živnostenský list a příjmy získávají jako osoby samostatně výdělečně činné.

„Nechám to na těch fotbalistech a na jejich morálním přístupu, jestli si chtějí přijít říct o 25 tisíc. Myslím si, že by neměli. Ale je tam pojistka v tom zákoně. Já jí nechci vyhrožovat, protože to nebude účelem, aby finančáci příští rok, rozhodně budou mít jiné starosti než se po podání přiznání v roce 2021 na dani z příjmu vrhnout na prověřování desetitisíců živnostníků, to určitě dělat nebudou, protože celá řada těch lidí je v problémech a my je nechceme po roce začít buzerovat,“ řekla Alena Schillerová v horní komoře parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …