Už ani čert není před Piráty v bezpečí. Richterová chce měnit tradici

06.12.2023 19:15 | Monitoring

Mikuláš a čert jako traumatizující zážitek pro malé děti. Pirátka Olga Richterová na sociální síti upozorňuje, jak z tohoto dne udělat pro děti hezký moment, který nedoprovází jen silný strach ze strašení. Své rady opírá i o doporučení psychologa.

Už ani čert není před Piráty v bezpečí. Richterová chce měnit tradici
Foto: X
Popisek: Olga Richterová vysvětluje, jak na mikulášskou tradici, aby z ní děti neměly trauma

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová je přesvědčena, že děti by si mikulášskou tradici měly užívat i beze strachu. Na sociální síti X se rozhodla seznámit veřejnost se způsoby, které by dětem nezpůsobovaly trauma, jelikož dospělí si dlouhodobé následky strašení čerty na dětskou psychiku mnohdy neuvědomují.

„Představte si, že jako dítě věříte na strašidelnou démonickou bytost. Ta má takovou moc, že může přijít k vám domů a odnést vás pryč do žhnoucího podzemí. Co nám, dospělým, může na první pohled připadat neškodné, může být pro dětskou dušičku peklo,“ upozorňuje pirátka, jaké emoce v den, kdy chodí čert a Mikuláš, děti mohou prožívat. Ve svém příspěvku přidala i kreslenou ilustraci, jak s dětmi správně slavit Mikuláše.

Odkazuje i na vysvětlení odborníka, který popisuje, jak je mikulášská tradice často vnímána ze strany dítěte: „Podle českého psychoterapeuta Aleše Aujezského je dokonce zážitek z přehnaného strašení čertem pro malé děti stresující jako třeba pro dospělého přepadení na ulici.“

Připojuje proto možné cesty, jak by děti mohly mít z Mikuláše radost, aniž by měly obavy, že se jim může přihodit něco zlého. „Pokud slavíte Mikuláše tradičně, odborníci doporučují brát ohled na vyspělost dítěte. Popovídejte si s ním o Mikuláši a čertech už v předstihu. Při setkání s pohádkovými bytostmi buďte na straně dítěte a nenechte čertoviny jít za hranu,“ uvádí.

„Mikulášskou nadílku bychom si měli všichni užít a mít ze svátku pěkné vzpomínky, ne traumata,“ dodává Olga Richterová závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je normální??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 06.12.2023 21:47:21
Blběna zase vycenila bobří chrup a vypotila pitomost,,Jen další důkaz že piráti chtějí zlikvidovat ČR,, Asociální vyžírky a lezprdelky Brusele,,Tadle patří do klece,,

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…