Už i soudci se děsí běženců. Žádají posily, aby je stíhali vyřizovat

22.08.2015 8:44

MF Dnes přišla se zprávou, podle které se v souvislosti s uprchlickou krizí dostává do problémů už i česká justice. Prý se totiž v soudní agendě hromadí žádosti o azyl, které se dají jen těžko vyřešit s počtem zhruba tří tisíc současných soudců. Proto chtějí s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem o prolomení limitů jednat. Ten se této variantě ale zatím údajně brání.

Už i soudci se děsí běženců. Žádají posily, aby je stíhali vyřizovat
Foto: Reprofoto:ČT
Popisek: Uprchlíci v Bělé - Jezové začali po návštěvě ministra Chovance demolovat zařízení

„Zatímco počet soudců je od roku 2004 neměnný, soudní agenda narůstá o desítky procent. Nyní se na nás valí pohroma v otázce rozhodování o azylech a o uprchlících. Se současným počtem to nezvládneme,“ tuší předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl, podle kterého by měl počet soudců narůst alespoň o několik desítek.

Dörfl ale není se svou obavou jediný. Podobný názor zastává například i prezidentka soudcovské unie Daniela Zemanová, podle které by ale měly narůst i počty asistentů či vyšších soudních úředníků. A pozadu s varováním před narůstajícími žádostmi o azyl prý nezůstává ani předseda Nejvyššího státního soudu Josef Baxa.

„Když těch pár soudců zaplaví tato agenda, která je přednostní, všechny ostatní věci, které řešíme, budou muset počkat,“ vysvětlil Baxa Mladé frontě s tím, že k jednadvacátému srpnu letošního roku bylo evidováno 960 žádostí o azyl, což je stejné číslo jako za celý loňský rok. „Určitě si pečlivě vyslechnu argumenty soudců, nicméně v tuto chvíli tu takovou potřebu nevidím,“ odpověděl prý ovšem MF Dnes včera smskou ministr spravedlnosti. Podle informací novin totiž Pelikánův resort uvažuje o uprchlických tribunálech, kde by neseděli pouze soudci. To se ale předsedům podle informací Mladé fronty moc nezamlouvá, protože to nemá v České republice žádnou tradici.

Od poloviny června 1 680 uprchlíků…

O tom, jak je situace s uprchlíky vážná, ostatně vypovídají i čísla. Jenom včera totiž na území Česka dorazily 104 běženci, přičemž jich od 17. června, kdy se na imigranty policie začala zaměřovat, prošlo Českou republikou už 1 680 lidí, nejčastěji prý Syřanů.

Uprchlické tábory tak doslova praskají ve švech. Například v táboru v Bělé pod Bezdězem – Jezové, mají celkovou kapacitu tisíc lidí, která tak tedy nemusí stačit ani po navýšení. Běžence ale není kam vracet a po čtyřiceti dnech tak jdou většinou zase dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…