Už je jasno, zda vůbec Babiš navrhl Pocheho na ministra. Miloš Zeman to odtajnil a nejmenovanému ministrovi navíc zasadil další ránu z televize. A došlo i na uprchlíky

28.06.2018 22:10

Další díl diskusního pořadu Jaromíra Soukupa Týden s prezidentem se nesl v duchu diskuse nad jmenováním nové Babišovy vlády. Prezident podle svých slov věří, že vláda získá důvěru. Nejvíce je pak spokojen s výměnou ministra spravedlnosti.

Už je jasno, zda vůbec Babiš navrhl Pocheho na ministra. Miloš Zeman to odtajnil a nejmenovanému ministrovi navíc zasadil další ránu z televize. A došlo i na uprchlíky
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

Začátek dalšího pořadu Týdne s prezidentem na TV Barrandov se nesl v celkem uvolněném duchu. Prezident republiky přinesl na setkání, tak jak slíbil, láhev slivovice. Prohrál sázku. Tvrdil totiž, že vláda s důvěrou bude ustanovena do konce června. „Až skončí pořad, tak si tu skleničku dáme,“ pronesl k tématu prezident a připomněl poslední vysílání před prázdninami, proto by atmosféra měla být uvolněná.

Osm měsíců po volbách se Česko dočkalo vlády se šancí získat důvěru Sněmovny. Ve středu ji jmenoval prezident Miloš Zeman. Jak prezident hodnotí dosavadní vládu, která Českou republiku zastupovala sedm měsíců, zajímalo moderátora. Zeman zopakoval, že šlo o soudržný tým. „Pod Babišovou taktovkou lze jen těžko hádat,“ připustil současně v kontextu Zeman a dodal, že vláda nebude zatížena resortismem. Nejvíce je pak podle svých slov spokojen s výměnou ministra spravedlnosti.


Jaromír Soukup a Miloš Zeman. (Screen: TV Barrandov)

Pozornost se na chvíli zastavila i u často skloňovaného jména Miroslava Pocheho. Prezident prostřednictvím pořadu poděkoval Jakubu Michálkovi, že mu dodal tak obšírný materiál o práci Pocheho na magistrátu HMP. „Je celkem zajímavé zjistit, jak si dokáže člověk vydělat deset milionů za rok,“ uvedl prezident s tím, že tento materiál zveřejní na facebookovém profilu. Zeman Miroslava Pocheho odmítl jmenovat ministrem zahraničí.

Jak také upřesnil, premiér Andrej Babiš (ANO) mu prý předložil seznam s dvěma kandidáty na ministra zahraničí - s Miroslavem Pochem i Janem Hamáčkem (oba ČSSD).

"Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mně navrhoval dva ministry zahraničí, nejprve Miroslava Pocheho a v případě, že když ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka," řekl dnes prezident. Vyhověl jsem druhému návrhu, dodal.

Dočasně resort povede Jan Hamáček, který byl současně jmenován ministrem vnitra. „Já měl také kumulaci funkcí,“ dodal Zeman. „Občas jsem padal na hubu, ale snad jsem to zvládl,“ pokračoval. Podle něj se funkce skloubit dají. „Já si myslím, že je schopen to zvládnout,“ řekl s důvěrou prezident. Získání důvěry bude další krok. „Já myslím, že vláda tu důvěru dostane,“ řekl optimisticky prezident.

Došlo také na zahraniční politiku, především východiska řešení a vývoje v Evropě. Německá kancléřka Angela Merkelová doma čelí kvůli migrační problematice vážné politické krizi. Prezident upozornil, že uprchlická krize neskončila, jak někteří měli tendenci tvrdit. Zdůraznil především ekonomickou migraci, která je stále více intenzivní.

„Pomáhejme uprchlíkům v zemích jejich původu,“ znovu zopakoval Zeman svůj názor na migrační krizi. Podle něj uprchlická krize nepoškozuje jen Evropu, ale také jednotlivé země. Jako příklad uvedl zralé muže, kteří opouštějí země původu z důvodu ekonomické migrace, odsuzují tak tyto země podle prezidenta k zániku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…