Už je to jak z Cimrmana, ulevil si ministr Stropnický v Partii. Do armády by prý klidně poslal i svého syna

23.11.2014 12:15

Česká armáda nemá dost vojáků. Před kamerami to přiznal ministr obrany Martin Stropnický, který apeloval na občany, aby si byli vědomi svých povinností obrany své vlasti v případě jejího ohrožení. V debatě, ve které ministrovi sekundoval místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, došlo také na vajíčka letící proti českému prezidentovi Miloši Zemanovi, na českého génia Járu Cimrmana, ale i na rusko-ukrajinskou krizi a kauzu Nagyová.

Už je to jak z Cimrmana, ulevil si ministr Stropnický v Partii. Do armády by prý klidně poslal i svého syna
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a člen sněmovního výboru pro obranu Marek Ženíšek (TOP 09) diskutovali v nedělní Partii televize Prima o hrozbách, které se v poměrně neklidné době mohou týkat i České republiky. Rusko-ukrajinská krize stále neutichá a radikálové Islámského státu o sobě dávají neustále vědět.  

Debata okolo vajíčka je hodná Cimrmana

„Anexe Krymu je jednoznačným porušením mezinárodního práva," zdůraznil hned v úvodu pořadu Stropnický. Rusko je v tuto chvíli značně nepředvídatelné, což je problém. Na Ukrajině dochází k prokazatelné aktivitě ruských bezpečnostních složek. „Ruská federace už jde za hranici," pokračoval ministr.

Obratem dodal, že za výkon české zahraniční i obrané politiky odpovídá vláda a ta drží jasný kurz. To neznamená, že by šéf rezortu podceňoval výroky prezidenta Miloše Zemana, ale v Ústavě je jasně dáno, kdo má rozhodující slovo. Na druhé straně ocenil, že má Zeman zájem o obrannou politiku státu. „Uvědomuje si, že armáda potřebuje finance, ale uvědomuje si, že musí se svými prostředky nakládat hospodárně. Nechci být tisícím komentátorem výroků prezidenta Zemana," podotkl Stropnický.

V obecné rovině ho na politice mrzí, že se daří upoutat pozornost médií jen břitkými výroky. „Já to nechci nějak bagatelizovat, ale když si vezmete těch zpráv ohledně vajíčka na kravatě německého prezidenta, tak by to bylo hodno Cimrmana, kdyby to nebylo trochu vážné," poznamenal rezignovaně Stropnický. Víc se k tomu ale nechce vyjadřovat. „Moje práce je někde jinde," zdůraznil.

Podle Marka Ženíška nás prezident poškozuje. „Škodí České republice, škodí národním zájmům," uvedl.

Posílení armády

Následně došlo na debatu o posílení záloh. Ministr Stropnický si podle vlastních slov dokáže dobře představit, že by k odvodu šel např. jeho syn Matěj Stropnický, budoucí pražský radní narozený roku 1983. Jeho otec v této souvislosti zdůraznil, že z občanů nikdo nesejmul povinnost bránit vlastní stát. „Když nějaký stát X začne horečnatě zbrojit, ale i bude mít zbrojení¨za sebou, bude mít za sebou mobilizaci a najednou k tomu přibude i ostrá rétorika, tak to znamená reálný potenciál nebezpečí," popsal ministr situaci, v níž by bylo možné povolat zálohy.

„Česká armáda by měla čítat asi tak sedmadvacet tisíc profesionálních vojáků. Na ten stav ale nejsou peníze, reálně se pohybujeme pod dvaceti tisíci," prozradil šéf rezortu. V záloze by podle jeho názoru mělo být přibližně deset až patnáct tisíc lidí. Nejde přitom o žádné strašení lidí, pouze o připomenutí občanských povinností.

V této věci získal plnou podporu Marka Ženíška, který zároveň zdůraznil, že poslanci nechystají obnovu základní vojenské služby v jakékoli podobě. „V tomto směru může pan ministr počítat s naší podporou," řekl jasně Ženíšek.

Očištěné Vojenské zpravodajství a sklad ve Vrběticích

Následně se oba politici bavili o kauze Jany Nagyové - Nečasové. Moderátorka chtěla vědět, zda se v této kauze tak trochu neplýtvá časem a penězi, když se soud protahuje. „Já s vámi mohou jen souhlasit," podotkl ministr. Obratem ale dodal, že se už snad podařilo očistit Vojenské zpravodajství, jehož pověst byla pošpiněna právě údajným zneužitím zpravodajců ze strany Jany Nečasové. „To, že si někdo objedná u Vojenského zpravodajství to, co se dočítáme v tisku, to je naprosto absurdní situace," kroutil hlavou Stropnický. V tuto chvíli prý mají zpravodajci dost práce v souvislosti s krizí na Ukrajině.

Ženíšek zdůraznil, že je třeba počkat na verdikt soudu. Připomněl také, že právě tato kauza vedla k pádu bývalé vlády, pročež je na počínání soudu upřena nemalá pozornost.

V debatě došlo také na výbuch munice ve Vrběticích na Zlínsku. Stropnický prozradil, že v pondělí přinese na vládu materiál, jenž má prostřednictvím plánovaných legislativních změn napomoci eliminaci podobných neštěstí. Výbuch ve Vrběticích totiž stál dva lidské životy. Tamní občané už se ale nemají čeho bát. Intenzivně se pracuje na vyřešení celé krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…