Už nemůžeme. Stát nic nedal, naříkají ve skladu pro uprchlíky z Ukrajiny

25.05.2022 9:11

Vlna solidarity, která se napříč Českou republikou zvedla po napadení Ukrajiny, byla jedinečnou ukázkou toho, že když jde do tuhého, umíme se semknout a pomoci potřebným. Mnozí odborníci ale varují, že všechno má své meze a postupem času vyprchá úvodní nadšení a nastupují problémy všedních dnů. Situaci je třeba řešit systémově na základě vládní strategie, ne dobrovolnické pomoci.

Už nemůžeme. Stát nic nedal, naříkají ve skladu pro uprchlíky z Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Multifunkční velkokapacitní centrum se stále přestavuje podle aktuálních požadavků

V médiích se poslední dobou množí stesky některých hejtmanů i starostů obcí, či městských částí, které mají jedno společné.

„Máme zásadní připomínky k funkcionalitám evidenčního systému ubytovatelů. Zásadně chybí historie dat, aby šlo dohledat pohyb konkrétního člověka při změnách ubytování," shrnul nedostatky hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS) pro server iDnes.cz.

„Zatím na přehledný a jasný systém marně čekáme. Nelze tedy s jistotou říct, kolik uprchlíků aktuálně v kterém kraji přesně je,“ souhlasil s ním i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Důvodem k nespokojenosti je fakt, že se vládě nedaří mapovat pohyb a pobyt Ukrajinců na území naší republiky, s čímž souvisí i nemožnost rovnoměrného rozmístění uprchlíku do všech krajů. Některé kraje jsou pak přetížené, jiné situaci zvládají bez problémů. Extrémnímu tlaku pak v této souvislosti čelí samozřejmě Praha a Středočeský kraj. Zvláště pak obce v okolí hlavního města.

Tyto rozdíly jsou patrné i v přístupu a zkušenostech řady dobrovolníků, kteří od začátku pracují v jednotlivých obcích.

„Nechali nás na holičkách. Do dnešního dne nám stát nepomohl ani korunou. Jedeme jen z peněz, které jsme nasbírali na transparentním účtu města. Oslovoval jsem firmy, které nám poskytly peníze. Z toho teď pomáháme v širokém regionu od Berouna až po Prahu,“ uvedl pro server SeznamZprávy.cz Martin Jurkovec, který nedaleko Prahy, v Dobřichovicích, provozuje humanitární sklad.

„Podle ministerských statistik je u nás přes 230 ukrajinských uprchlíků. Takže už tak nějak máme zaplněno, ale přirozeně si to sedlo,“ říká naopak starosta Českého Dubu Jiří Miler (Nezávislé sdružení občanů) a dodává: „Necítím nějaké sociální napětí.“

V okolí Prahy je ale situace jiná a Martin Jurkovec, který je zároveň velitelem místních hasičů, tak optimistický není: „Už jsme z toho vyčerpaní, ale když vidíme, že přijdou zoufalí lidé, kteří nemají ani korunu na to, aby si koupili rohlík v obchodě, tak vám to nedá.“

Obě obce jsou ale počtem obyvatel srovnatelné a v Českém Dubu mají uprchlíků dokonce více, kde je tedy problém?

Nárůst si pan Jurkovec vysvětluje mimo jiné tím, že do skladu v Dobřichovicích přijíždějí i uprchlíci z Prahy. Tvrdí, že kvůli nedostatku podobných služeb v hlavním městě na Dobřichovice upozorňují na úřadech práce.  

Starosta Miler přidává jiný pohled a upozorňuje, že statistika Ministerstva vnitra o udělených povoleních k pobytu nemusí zcela souhlasit s realitou a mluví o tom, že někteří se pouze zaregistrovali a cestovali dál. Čímž dokládá zmíněné problémy s evidencí pohybu a pobytu uprchlíků na území ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mad

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…