Už nesmrdí? USA jednají o ropě z Venezuely. Místo od Putina

07.03.2022 9:25

V USA se vážně uvažuje o tom, že dojde na vyhlášení zákazu dovozu ruské ropy do země. Ruská ropa přitom tvoří asi 10 procent celkové spotřeby ropy ve Spojených státech. V USA proto hledají cesty, jak tento zdroj nahradit. Zdá se, že by mohla dobře posloužit ropa z Venezuely. Z té samé Venezuely prezidenta Madura, na které ministerstvo zahraničí USA nenechalo celé roky nit suchou. Teď by se to však mohlo změnit.

Už nesmrdí? USA jednají o ropě z Venezuely. Místo od Putina
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

Do roku 1999 měly Spojené státy a Venezuela standardní vztahy. Ve Venezuele působily firmy ze Spojených států, které zde těžily ropu. Ale v roce 1999 se moci ve Venezuele chopil Hugo Chávez, zavedl v zemi socialismus venezuelského typu, zdejší ropný průmysl znárodnil a obviňoval americké „kapitalisty z USA“, že Venezuelu ohrožují.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí

Vzájemné vztahy částečně rozmrzly za časů prezidenta Baracka Obamy, ale všechno se změnilo v roce 2019, kdy nástupce Huga Cháveze v prezidentském úřadě Nicolas Maduro tvrdě zakročil proti opozici, a proti lidem, kteří vyšli do ulic, nasadil armádu.

Od té doby jsou vztahy obou zemí na bodu mrazu.

Server prestižního ekonomického listu Financial Times v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině upozorňuje, že teď by se politika Spojených států vůči Venezuele mohla změnit. Představitelé Spojených států prý v hlavním městě Venezuely Caracasu sondují možnost uspořádání schůzky vrcholných představitelů USA a Venezuely.

„Juan González, nejvyšší představitel Bílého domu pro latinskou Ameriku, byl v sobotu v Caracasu na setkání s vládou prezidenta Nicolase Madura, uvedl zdroj obeznámený s rozhovory. Dva další zdroje potvrdily, že v Caracasu byla na jednání vysoká delegace USA,“ napsal server listu Financial Times.

Takováto jednání znamenají velký politický posun, protože v roce 2019 Spojené státy oznámily, že přerušují diplomatické styky s Venezuelou a obvinili Nicolase Madura, že v roce 2018 nechal zfalšovat výsledky prezidentských voleb, aby se udržel u moci.

Spojené státy tehdy uvalily na venezuelský režim řadu sankcí.

Antony Blinken, ministr zahraničí, v sobotu řekl, že USA „velmi aktivně jednají“ s evropskými partnery o koordinovaném zákazu dovozu ruské ropy.

„Myslím, že je očekávatelné, dokonce předvídatelné, že se Bidenova administrativa pokusí urovnat věci s Venezuelou a Íránem vzhledem ke krizi dodávek energie způsobené ruskou invazí na Ukrajinu,“ uvedl Francisco Rodríguez, člen Rady pro zahraniční vztahy a dlouhodobý kritik amerických ropných sankcí vůči Venezuele.

Venezuela má největší zásoby ropy na světě a bývala významným exportérem, ale její produkce se v posledních letech propadla z téměř 3 milionů barelů ropy denně na méně než 1 milion v důsledku špatného hospodaření a sankcí.

Republikánský senátor Marco Rubio zvolený za stát Florida však varuje, že Biden jen vymění ropu od jednoho diktátora Putina, za ropu od druhého diktátora Madura. Maduro se ostatně udržel u moci navzdory sankcím USA díky podpoře ze strany Ruska a Číny.

Britská BBC už naznačila, že Biden chystá cestu také do Saúdské Arábie, kde hodlá jednat o zvýšení těžby ropy v pouštním království. Bílý dům však tyto informace popřel a označil je za spekulace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…