Už se nevyveze nic? Rusové zničili obilí, a nejen to

20.07.2023 7:51 | Analýza

Rusko vypovědělo obilnou dohodu s Ukrajinou a krátce poté začalo ničit ukrajinské zemědělské zásoby. Při útoku prý bylo zničeno na 60 tisíc tun obilí. Ukrajinci dostanou od USA další protiraketové systémy. Moderní systémy, které prý chrání i Washington a okolí.

Už se nevyveze nic? Rusové zničili obilí, a nejen to
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Krátce poté, co Rusové vypověděli obilnou dohodu s Ukrajinou, začali útočit na pobřeží Černého moře, kde měli Ukrajinci obilí uskladněno. Podle britské BBC Rusové zničili nejméně 60 tisíc tun obilí. Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj uvedl, že „značné množství" exportní infrastruktury je mimo provoz, ať už infrastruktury pro manipulaci s obilím, a přístavní infrastruktura v Oděse a dále na pobřeží Černého moře v Čornomorsku, což jsou dva ze tří přístavů, které byly zahrnuty do dohody o vývozu.

Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že od půlnoci na středu večer budou všechny lodě směřující do ukrajinských přístavů považovány za potenciální přepravce vojenského nákladu a účastníky konfliktu. Dodalo, že některé severozápadní a jihovýchodní oblasti Černého moře budou pro lodní dopravu dočasně nebezpečné.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že každý raketový úder je ranou nejen pro Ukrajinu, ale pro „všechny na světě, kteří usilují o normální a bezpečný život“.

Útok odsoudily také Francie a Německo. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že zasypáním Oděsy krupobitím bomb ruský prezident Vladimir Putin připravuje svět o jakoukoli naději na ukrajinské obilí a „zasahuje ty nejchudší na světě".

Oficiální představitelé Ruska podle americké zpravodajské stanice CNN uvedli, že koordinovaný útok zahrnoval střely s plochou dráhou letu Kalibr, nadzvukové a protilodní střely Onyx a Kh-22 a také bezpilotní letouny kamikadze, které byly vypáleny z Černého moře, Krymu a jižního Ruska. Ačkoli bylo 37 ruských raket a dronů sestřeleno, řada z nich pronikla ukrajinskou obranou, uvedli.

„Viděl jsem v okně červený záblesk a okamžitě jsem zareagoval,“ řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel. „Sešel jsem dolů, venku byl hluk a plno kouře, lidé byli v panice, někteří plakali, všude byly roztroušené skleněné střepy. Nebylo možné zůstat v okolí.“

Mluvčí ukrajinského Jižního operačního velitelství kapitánka prvního stupně Natalija Humeňuková uvedla, že ruské údery z 19. července „proběhly prakticky současně" a že ruské síly se pravděpodobně pokusily přemoci ukrajinské systémy protivzdušné obrany. Mluvčí ukrajinských vzdušných sil plukovník Jurij Ihnat prohlásil, že tento útok byl nejintenzivnějším raketovým a dronovým útokem na Oděskou oblast od začátku plnohodnotné invaze v únoru 2022. Na jejich slova upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

„Někteří ruští ultranacionalisté vyzvali ruské MO, aby schválilo další údery s cílem zničit ukrajinskou přístavní a obilnou infrastrukturu a zajistit tak, že žádné obchody s obilím nebudou moci být obnoveny,“ upozornil také institut.

Zelenskyj v této souvislosti poděkoval americkému prezidentovi Bidenovi za další americký balíček pomoci pro Ukrajinu. „Oceňujeme neutuchající podporu přátelského amerického lidu,“ zdůraznil.

USA se podle ministerstva obrany zavázaly poskytnout Ukrajině další systémy protivzdušné obrany a útočné drony v rámci balíčku pomoci ve výši 1,3 miliardy dolarů. Balíček podle CNN zahrnuje další čtyři národní pokročilé raketové systémy země-vzduch, což jsou baterie protivzdušné obrany středního dosahu, které již pomohly Ukrajině odolat pokračujícímu ruskému ostřelování raketami a drony. Jedná se o stejný systém, který se používá k ochraně Washingtonu a okolí hlavního města země.

Ukrajinská protiofenziva pokrčuje ve třech směrech, v okolí Bachmutu, i na pomezí Záporožské a Donecké oblasti u Berďansku. Jeden z ruských proválečných blogerů má za to, že ruské síly ztrácí pozice, protože nedochází k jejich střídání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselapra , 20.07.2023 10:11:32
Parlamentní listy koupil Seznam?!? Co to je, tady, za cvokárnu. Každý druhý příspěvek nelze hodnotit. Krásná svoboda slova. A když Řeporyjec, Šimíček, nebo jim podobní exoti kopou vulgárně do národa, je všechno v nejlepším pořádku.

|  37 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …