Už se to rodí? Babiš oťukává ODS. Z ANO zní zajímavé signály

23.10.2017 7:00

Překvapivé druhé místo ukořistila ODS ve sněmovních volbách. Hnutí ANO Andreje Babiše tak nyní po občanských demokratech pošilhává jako po možných koaličních partnerech. Ti to však vylučují. Uvádí to dnešní MF Dnes.

Už se to rodí? Babiš oťukává ODS. Z ANO zní zajímavé signály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítěz parlamentních voleb 2017 se stal Andrej Babiš. Jeho Hnutí ANO získalo ve sněmovně 78 křesel

ODS získala ve volbách celkem 25 poslanců. Hlas jí vhodilo 573 tisíc lidí. Předseda ODS Petr Fiala se tak de facto, jak píše MF Dnes, stal vůdcem pravice. A zároveň jasně prohlašuje, že ODS nebude vyjednávat s ANO o sestavení vlády. „Budeme bránit to, co jsme voličům slíbili,“ podotkl Fiala, jenž vyloučil i podporu menšinové vlády hnutí ANO.

I přesto babišovci po ODS pokukují. V případě dohody by totiž už nebyla potřeba další strana. ANO i ODS dohromady by měly 103 hlasů. Jenže v této věci je Petr Fiala, podle MF Dnes, jako skála. Je prý nadmíru jasné, že strana chce odejít do opozice. 

Potvrzuje to i místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. „Naše stanovisko je jasné a neměnné. S ANO a Andrejem Babišem do koalice nepůjdeme,“ sdělila. Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda se do Babiše obul, že jde o oligarchu. ANO je podle něj stranou, která tady chce nastolit režim blízký diktatuře. 

„Koalice s někým takovým by byla popřením všech demokratických principů,“ řekl Svoboda. 

„Samozřejmě, že ODS by mohla být partner. Uvidíme, co budou říkat na jednáních. Zatím nám přes média posílají dost zvláštní vzkazy,“ nevzdává se však Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…