Uzavírají se seznamy zahraničních Čechů pro volby poslanců

20.09.2017 6:19

České zastupitelské úřady v cizině by už měly mít přehled o tom, kteří ze zahraničních Čechů by si chtěli letos v říjnu vybírat poslance. Dneškem končí termín, do kdy ambasády musí uzavřít voličské seznamy. Odešlou je pak ministerstvu zahraničí, které je pak do konce září předá ministerstvu vnitra.

Uzavírají se seznamy zahraničních Čechů pro volby poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Počet Čechů hlasujících v cizině se stabilně zvyšuje. Při premiéře před 15 lety přišlo hlasovat zhruba 3800 lidí, v roce 2006 jich bylo kolem 6700, o čtyři roky později 8222. K předčasným sněmovním volbám před čtyřmi lety se dostavilo na zastupitelské úřady 10.571 voličů z asi 14.000 zapsaných voličů.

Čeští občané, kteří jsou v zahraničí dlouhodobě či trvale, se mohli zapsat do voličských seznamů na zastupitelských úřadech do 10. září. Čechům, kteří budou v cizině krátkodobě, doporučilo ministerstvo, aby si pořídili pro hlasování voličský průkaz. O voličský průkaz mohou požádat Češi mířící do ciziny na domovské radnici, a to písemně do 13. října nebo osobně do 18. října. Průkaz budou vydávat také zastupitelské úřady Čechům zapsaným v zahraničí, kteří by se kvůli volbám chtěli vrátit do Česka. V zahraničí si totiž podobně jako před čtyřmi lety budou lidé moci vybírat jen ze středočeských kandidátů.

Češi v cizině měli možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na zastupitelských úřadech či konzulátech zatím čtyřikrát. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy se rozhodovali mezi jihomoravskými kandidáty. Při následujících dvou volbách vybírali mezi jihočeskými kandidáty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…