Uzavřené obce na Hané. Bude to muset být ještě tvrdší, obává se tamní senátorka

16.03.2020 19:01

Senátorka Jitka Chalánková se vyjádřila k uzavření jednadvaceti obcí na Olomoucku. Do zasažených obcí se nikdo nedostane tam ani ven. „Opatření jsou jistě správná, jen je třeba doladit zmatky, které je doprovázejí. Určitě by bylo lepší, kdyby byl ustanoven ústřední krizový štáb pod velením ministra vnitra. To není nic proti panu profesoru Prymulovi, aspoň takto je štáb spuštěn,“ sdělila exkluzivně ParlamentnímListům.cz a dodala, že se opatření nejspíše budou muset zpřísnit.

Uzavřené obce na Hané. Bude to muset být ještě tvrdší, obává se tamní senátorka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

Ačkoli je v karanténě celá republika, některé obce v Olomouckém kraji byly ještě speciálně uzavřeny, např. Uničov. Totéž platí také o obci Kynice na Havlíčkobrodsku, kde pobývají čtyři nakažení.  

O uzavřených obcích jsme psali ZDE:

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí

„Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohou území těchto měst a obcí opustit a zakazuje se i pohyb mimo místo jejich trvalého pobytu, a to minimálně na dobu 14 dnů, vyplývá z nařízení. Opatření se týká i dopravy, na dálnici D35 u Litovle jsou uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253. Olomoucký kraj k pondělnímu odpoledni eviduje 38 potvrzených případů nového koronaviru, v celém Česku bylo ráno potvrzeno 298 nemocných. Kvůli čtyřem potvrzeným případům se dopoledne uzavřela i obec Kynice na Havlíčkobrodsku,“ uvedla Česká televize.

Oblast byla uzavřena kvůli zvýšenému výskytu koronaviru a je střežena deseti policisty ve dvanáctihodinovém provozu na 22 stanovištích. Obce byly uzavřeny ve tři hodiny ráno, hygienici v Litovelsku a na Uničovsku napočítali 25 nakažených koronavirem. „V odpoledních hodinách hejtmanství informovalo o dalších šesti případech, dohromady je tak jenom v těchto dvou regionech 31 nakažených. V celém kraji pak 38,“ dodala ČT.

V obci ležící na sever od Ledče nad Sázavou žije asi 90 obyvatel. Ještě na počátku 20. století tu žilo na 200 lidí. V tak malé obci není ani obchod a krizový štáb řeší, jak si lidé nakoupí např. potraviny. Uzavření obce, jejíž obyvatelé se nakazili na hasičském plese, bude trvat asi 14 dní, podle situace.

Pro ParlamentníListy.cz se  k situaci na Hané vyjádřila senátorka Jitka Chalánková. Ta je senátorkou v sousedním obvodě Prostějov. „Mám informace přímo z oblasti – je to sousední obvod. Opatření jsou jistě správná, jen je třeba doladit zmatky, které je doprovázejí. Určitě by bylo lepší, kdyby byl ustanoven ústřední krizový štáb pod velením ministra vnitra. To není nic proti panu profesoru Prymulovi, aspoň takto je štáb spuštěn. Prosím občany o maximální součinnost. Opatření budou muset být ještě mnohem přísnější podle mě,“ sdělila svůj názor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…