Uzavření hranic: Zde je náš plán

24.06.2015 8:02

V krajním případě i hlídání celé 1526 kilometrů dlouhé hranice se Slovenskem, Rakouskem a Německem může nastat v případě, že problém s uprchlíky naroste do příliš velkých rozměrů. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes, která se plánům na zavření hranic věnuje podrobně hned na své titulní straně.

Uzavření hranic: Zde je náš plán
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

„Jsou v zásadě tři možnosti, o kterých se nyní chystají rozhovory s armádou, celní správou, hasiči a vězeňskou správou. Buď hlídat jen velké přechody, nebo k nim přidat i všechny malé včetně různých lesních cest a je tu i krizová varianta největší, tedy pokrýt hlídkami celou zelenou hranici,“ řekl listu ředitel cizinecké policie Milan Majer.

Podle informací listu se plán na možnost úplného zavření hranic probíral na odboru migrační a azylové politiky Ministerstva vnitra, který vede Tomáš Haišman, i u ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). „Řešila se otázka, jestli je naše země schopná úplně a neprodyšně uzavřít hranice,“ řekl redakci zdroj blízký jednání.

Zavedení kontrol by znamenalo kolony a dlouhá čekání na hranicích

Podle deníku je ale úplné uzavření hranic jen málo pravděpodobná varianta. Ovšem i nejmírnější možnost, kdy by policisté začali kontrolovat jen největší přechody, jako Rozvadov, Dolní Dvořiště či Znojmo, by byla pro obyvatele naší země zvyklé po zavedení Schengenu v roce 2007 na volný průjezd hranic, obrovská změna. „Zejména v případě zavedení kontrol v době dovolených by znamenala vytváření kolon a dlouhé čekání,“ upozorňuje list.

Ministr vnitra Milan Chovanec přiznal, že plány na zavedení hraničních kontrol jsou finančně náročné. Zda k jejich realizaci skutečně dojde, bude záležet na počtu zachycených uprchlíků. „Zatím jsou záchyty lidí v řádu desítek, k uzavření hranic teď není důvod,“ řekl deníku Chovanec.

Majer také upozornil na to, že pro cizineckou policii, ve které celkově slouží 2320 lidí, by nová povinnost střežit hranici znamenala těžko splnitelný úkol. „Abychom mohli provádět jen tu nejmírnější variantu hraničních kontrol, musela by nám pomoci třeba armáda a celníci. Bylo by potřeba stovek lidí navíc. Na hlídání celé hranice by to podle mého odhadu bylo pět tisíc lidí,“ řekl deníku šéf cizinecké policie Majer.

Armáda by prý byla ochotna pomoci, o jejím nasazení by ale musela rozhodnout vláda.

List v této souvislosti připomíná, že cizinecká policie loni zadržela 4822 ilegálních běženců. Letos už jich zachytila zhruba 2600.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…