Uzbecký premiér jednal v Praze o dalších exportních možnostech pro české firmy

13.10.2023 13:54 | Tisková zpráva

Česká republika posiluje své obchodní vztahy s Uzbekistánem. Důkazem toho je i vůbec první přijetí uzbeckého premiéra Abdulla Aripova v Praze v historii Česka. V sídle vlády jej přivítal český premiér Petr Fiala, a poté společně zahájili Česko-uzbecké podnikatelské fórum.

Uzbecký premiér jednal v Praze o dalších exportních možnostech pro české firmy
Foto: Repro Facebook Petr Fiala
Popisek: Petr Fiala a uzbecký premiér Abdull Aripov

Oba předsedové vlád navázali na dubnové jednání, které proběhlo v uzbeckém Taškentu. Jako nástroj k dalšímu rozšíření vzájemné spolupráce a k realizaci konkrétních projektů přijali premiéři Společné prohlášení o posílené spolupráci mezi vládou České republiky a vládou Republiky Uzbekistán.
 
V přijatém textu obě země prohlašují, že chtějí rozšířit vzájemnou spolupráci v různých oblastech společného zájmu, včetně obranně-průmyslové, hospodářské či kulturní a ve vzdělávání, výzkumu a vědě. Obě země vyjádřily vůli přispívat k regionální spolupráci mezi EU a regionem Střední Asie.
 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29515 lidí
„Jsem rád, že se vztahy Česka a Uzbekistánu úspěšně rozvíjejí. Po mé dubnové návštěvě nyní zavítal předseda vlády Uzbekistánu Abdull Aripov do ČR. Od jara se podařilo uzavřít kontrakt na dvě letadla L-410 a společnost Uzbekistan Airways už je nedávno také obdržela. Škoda Transportation se uchází o dodávku vlaků, tramvají i souprav metra do Uzbekistánu. Její nabídku na 34 vlakových souprav pro regionální spoje velmi podporujeme,“ upřesnil český předseda vlády.
 
To potvrzují i slova předsedy představenstva společnosti Omnipol Jozefa Pigy, který se s uzbeckým premiérem i představiteli Uzbekistan Airways následně setkal na bilaterálním jednání. „V přátelském duchu se jednání vedlo hlavně o dalším možném posílení uzbecké letecké flotily naší čtyřistadesítkou. V tomto duchu se podepsalo i memorandum,“ uvedl Piga. Právě společnost Omnipol totiž v minulém roce zachránila tradičního českého výrobce letadel společnost Aircraft Kunovice a pro její legendární letoun L 410 NG hledá nové trhy mimo jiné právě v jihovýchodní Asii. 
 
 
Předseda představenstva společnosti Omnipol Jozef Piga a předseda představenstva Uzbekistan Airways Shurchat Chudajkulov. Foto: Omnipol
 
Premiéři České republiky a Uzbekistánu jednali také o rozvoji spolupráce v sektoru průmyslu, těžby a zpracování nerostných surovin. Uzbekistán má značné zdroje mědi, zlata, uranu a zemního plynu. Těžba těchto surovin tak otevírá prostor pro dodávky českých technologií a zařízení. Kromě toho došlo také na další možnosti v obranně-průmyslové spolupráci. České firmy mají zájem stát se spolehlivým partnerem pro tamní ozbrojené síly a nabídnout tak alternativu k vojenskému materiálu pocházejícího z Ruska a z dob Sovětského svazu.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…