Územní plán se musí změnit. Za povodně ale prý mohou i zemědělci

11.06.2013 9:02

Předseda Svazu obcí a měst ČR Dan Jiránek apeluje na změnu územních plánů, které nezakazují stavbu v záplavových oblastech. Zároveň je přesvědčen, že protipovodňovým opatřením se musejí podřídit i zemědělci. Velké lány s kukuřicí nebo řepkou totiž podle něj dešťovou vodu nezastaví.

Územní plán se musí změnit. Za povodně ale prý mohou i zemědělci
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

V záplavových oblastech stále vyrůstají nové domy. Důvod, proč tomu tak je, je podle Jiránka prostý. "To je poměrně jednoduché, územní plány obcí nebo krajů to nezakazují," říká v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz.

To se podle šéfa Svazu obcí a měst ČR musí změnit. Měla by existovat nějaká linie, za kterou se nebude moci stavět. Zároveň je důležité zlepšit spolupráci na územních plánech s povodími a dalšími státními institucemi.

Bendl změnu prosazuje

Určitá jednání už proběhla po bleskových povodních v roce 2010. Změnil se například stavební zákon. Ovšem podle Jiránka se lhůta pro nové územní plány posunula až do roku 2020. Aby se v záplavových oblastech nesmělo v budoucnu stavět, požaduje také ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). "Státní správa by měla trvat na tom, že už nebude nic nového v záplavových územích, žádné nové domy, žádné nové chaty a podobně. Zkrátka k tomu nesmí docházet, protože tím riskujeme majetky a životy lidí," uvedl.

Ke všemu se prý navíc přidává špatná zemědělská praxe, která se podle Jiránka musí také dramaticky změnit. "V okamžiku, kdy jsou obrovské lány s kukuřicí, řepkou a podobně, se krajina chová jinak. Nesmějí být tak velké lány, nesmějí se pěstovat širokořádkové plodiny na svazích nad obcemi. Budou se muset zase zavádět remízky, meze, rybníky a podobně," uvedl pro Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…