V ANO dokončili likvidaci svého člena. Ten se mezitím veselil v nepřístupné lóži na Slávii

17.04.2019 6:01

Bylo to 5. prosince roku 2017, kdy ParlamentníListy.cz jako jediné médium upozornily na pozoruhodnou postavu pražské politiky, kterou si k sobě do kanceláře nasadil šéf Sněmovny Radek Vondráček. Šlo o v metropoli proslulého Jana Štrofa (ex ČSSD), jehož provází velice negativní pověst prakticky celou politickou kariéru. S nikým to tehdy nepohnulo. Štrofa ovšem ve finále zlikvidovali ti samí lidé, kteří mu pomáhali k vrcholovým funkcím.

V ANO dokončili likvidaci svého člena. Ten se mezitím veselil v nepřístupné lóži na Slávii
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní sněm Hnutí ANO

Pokud vám to jméno nic neříká, připomeneme dávno vydané materiály. Naše redakce se totiž Janem Štrofem zabývala často a pravidelně. Ani v jednom případě jsme ostatně nešlápli vedle a všechny články se později ukázaly jako pravdivé.

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí

Podnikatel Jan Štrof dříve působil v barvách sociálních demokratů na Praze 9. Později svůj politický comeback zkusil v barvách ANO a s trochou nadsázky o něm šlo hovořit jako o „pravé ruce“ předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Zatímco v minulém volebním období dělal Štrof Vondráčkovi poslaneckého asistenta, po volbách vystoupal strmě vzhůru a stal se přímo ředitelem jeho kanceláře.

Jak ParlamentnímListům.cz Štrof sám přiznal, právě rozhovor s Vondráčkem představoval klíčový impuls pro jeho vstup do politického hnutí Andreje Babiše. Podle jednoho ze zdrojů ParlamentníchListů.cz by si oba zmiňovaní pánové mohli být blízcí.

A Jan Štrof je osobností vskutku protřelou, která má již leccos za sebou jak v politice, tak v byznysu. Mediálních kauz, ve kterých bylo Štrofovo jméno zmiňováno, je hned několik. ParlamentníListy.cz si na ně posvítily.

Jan Štrof byl v minulosti například členem dozorčí rady PPF Banky spadající do holdingu nejbohatšího Čecha, miliardáře Petra Kellnera. Štrof v Kellnerově bance reprezentoval hlavní město Praha, které v ní drží přibližně šestiprocentní podíl. Kromě toho Štrofovo jméno figurovalo i přímo v řadě městských firem. Jeho účast v nich se v podstatě překrývala s jeho působením v komunální politice, a to v řadách sociálních demokratů na Praze 9. Mezi lety 2004 a 2006 byl Štrof například členem představenstva akciové společnosti Pražské služby. O pár let později, v letech 2006 až 2007, byl pak v tomto podniku dokonce místopředsedou představenstva. Štrofově působení se nevyhnul ani pražský dopravní podnik, ve kterém zasedal v letech 2005 a 2007. Ještě předtím, mezi lety 2004 a 2005 působil jako člen představenstva Pražské vodohospodářské společnosti.

U Jana Štrofa je ještě dobré zmínit, že ho řadu let na vysoké posty prosazovala zejména Petra Buzková a že byl nakonec z ČSSD nemilosrdně vyloučen kvůli jeho pochybením. Pak se po něm dlouhé roky slehla zem.

Po přehození výhybky zleva doprava šla jeho kariéra v hnutí ANO velmi rychle vzhůru. Stal se již zmíněným šéfem kanceláře Radka Vondráčka, s nímž ho spojovala láska k opulentním večírkům a výstřednímu chování. Nakonec se však stal pro Vondráčka přítěží a ten se jej rozhodl zbavit. Na pomoc si prý vzal Jaroslava Faltýnka, s nímž měl Štrofa prosadit do dozorčí rady Českých drah. Štrof tam nakonec opravdu skončil, ovšem Jaroslav Faltýnek jakoukoli spojitost s touto kontroverzní postavou pro ParlamentníListy.cz odmítl.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Zeman v přítomnosti Čaputové kouřil?

21%
79%
hlasovalo: 6840 lidí
Ať už mu vlivný post v takzvané dozorčce zařídil Jaroslav Faltýnek či protřelý lobbista Vojtěch Filip, Štrof se jal konat.

V září 2018 opět ParlamentníListy.cz jako jediné médium informovaly o tom, kterak se dotyčný zástupce hnutí ANO na drahách chová. I zde se sluší připomenout inkriminované pasáže.

Hned tři zdroje v uplynulých dnech popsaly ParlamentnímListům.cz vcelku málo uvěřitelné chování člena dozorčí rady Jan Štrofa. „Chodí ve špičatých botách, vykřikuje, že bude všecko řídit „von“, uvedl jeden z nich. Druhý, jehož identitu také známe, byl podle vlastních slov Štrofem nepřímo konfrontován. „Řekl tady, že bude řídit personálie na Drahách, víc bych k tomu říkat nechtěl,“ uvedl. Podle slov tohoto muže byl Štrof opakovaně viděn i s lobbisty a lze se jen domnívat, co na takovýchto jednáních probírá. Zpoždění vlaků a žalostný stav některých stanic to jistě nebude.

Ani tento text s nikým v hnutí ANO nepohnul. Andrej Babiš to neřešil, Jana Štrofa vůbec neznal, ministru Ťokovi to bylo jedno (ačkoli se právě v jeho kanceláři za Štrofa lobbovalo) a někdejší politik ČSSD vládl dál.

Jaroslav Tvrdík v době, kdy působil jako adjunkt Jiřího Paroubka

Až na začátku dubna spatřila světlo světa následující zpráva: „Řídící výbor současně odvolal z pozice člena dozorčí rady Jana Štrofa, nahradila ho Tatiana Molková z Univerzity Pardubice,“ uvedl specializovaný web zdopravy.cz. Že by procitnutí v hnutí ANO? Ne. Štrofovi totiž nezlomilo vaz jeho chování, nýbrž drby, které obklíčily premiéra Andreje Babiše.

Ten totiž od svých poradců několik týdnů slýchával, že to byl právě Jan Štrof, kdo pořídil fotky tančícího Radka Vondráčka na pultu v Poslanecké sněmovně. Měl to být právě Štrof, který snímky doručil do Seznamu a Vondráčka tak vystavil negativnímu mediálnímu zájmu. A právě tento moment přiměl premiéra a předsedu ANO k tomu, aby nechal Jana Štrofa odvolat. Jenomže ono to bylo ve skutečnosti všechno úplně jinak.

My nezapomínáme, pane Tvrdíku

ParlamentníListy.cz totiž znají skutečnou identitu dotyčného, který Radka Vondráčka na pultě ve Sněmovně nafotil. Viděli jsme i další obrazové materiály. A Jan Štrof to rozhodně nebyl.

Co si o tom všem myslet? Na to odpověděl nejmenovaný matador pražské politiky. „Tak aby člen DR ČD pravidelně sedával v lóži, kam chodí jen Tvrdíkovi kámoši, aby se scházel se zástupci různých vlivových skupin, to je nemyslitelné. Je dobře, že skončil. Asi ne pro nejsvědomitějšího a nejdůvěryhodnějšího exministra v zemi, pro luft Jardu Tvrdíka, ale pro České dráhy rozhodně,“ sdělil náš zdroj. „Počítám, že teď se už do zahraničí nebo k Tvrdíkovi mezi papaláše Jan Štrof nepodívá,“ přidal závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…