V Americe je tak krásně. A úžasní lidé, sděluje publicista

03.08.2015 8:27

Nad neuvěřitelnou přírodou a neuvěřitelnými lidmi Spojených států se rozplývá spolupracovník serveru SvobodnéFórum.cz Miroslav Patočka ve svém prázdninovém zápisníku. Překvapuje ho vstřícnost, jakou na starém kontinentu neznáme.

V Americe je tak krásně. A úžasní lidé, sděluje publicista
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

„Už jako malý kluk jsem Ameriku miloval a americká vlajka pro mě byla v době komunistického temna symbolem nejenom svobody, ale i naděje, že někde existuje lepší svět. Občas jsem se chodil dívat na ambasádu USA v Praze, abych viděl tu krásnou vlajku. Touha po svobodě mě také vedla k tomu, že jsem v roce 1983 emigroval. Chtěl jsem, aby moje děti vyrůstaly ve svobodném světě,“ uvedl.

Původní text čtěte ZDE.

V čem je podle Patočky největší rozdíl vůči ČR? „Není to jen příroda, nejsou to jen náklaďáky, které známe z filmů, ale jsou to hlavně lidé. Nikde na světě jsem nezažil tolik slušných a ohleduplných lidí. Američané jsou jiní – jsou ohleduplní, jsou ochotní pomoci, když je druhý v nouzi,“ nechal se slyšet a popsal konkrétní příběh vlastní rodiny. „Naše prostřední dcera Viviane před několika lety onemocněla na velmi agresivní formu chřipky. Manželka zavolala 911 a za pár minut přijela sanitka – tady jezdí vždy v doprovodu s hasiči, kteří mají také zdravotní výcvik. To, co ale následovalo, bylo úžasné – z několika sousedních domů se seběhli lidé a začali manželce nabízet pomoc. Dokonce i učitelka ze školy nabídla manželce pomoc a přinesla dětem jídlo. Je tohle u nás představitelné?“ ptá se a ihned si odpovídá, že není. Podle něj jsou lidé u nás přesvědčení, že každý se má starat sám o sebe, a navíc je tady stát, který se má o své lidi postarat. 

„To je asi největší rozdíl mezi USA a ČR. Lidé jsou ochotni si pomáhat a nespoléhají se na stát,“ uzavřel s tím, že většina Američanů je ohleduplných, baví se s vámi, aniž by po vás něco chtěli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …