V Bruselu se žvaní, žvaní a žvaní, řekl Miloš Zeman. A udeřil i proti USA

16.02.2016 11:20

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil pořadu Téma dne slovenského kanálu TA3. Hlavním tématem byla migrační krize.

V Bruselu se žvaní, žvaní a žvaní, řekl Miloš Zeman. A udeřil i proti USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Česká republika už není naše, napsal Václav Klaus. Co na to říkáte?

hlasovalo: 21137 lidí

„Jsem eurofederalista a jsem stoupenec další integrace EU. A právě proto kritizuji již delší dobu absolutní neschopnost EU plnit svoji základní funkci, a to je ochrana vnějších hranic. Rozpad Schengenu, zavedení národních hranic, je velmi nákladná a zbytečná operace, která je nutná pouze tehdy, jestliže EU nesplní svoji základní úlohu. A bohužel, tam se žvaní, žvaní a žvaní. Evropská unie se chová, jako kdyby migrační krize neexistovala. Teď se trochu probudila a rozhodla se, že zavede evropskou pohraniční stráž v rozsahu 1500 mužů,“ zpochybnil tento počet Zeman, který se úvodem pořadu vyjádřil k situaci v Evropské unii. 

„A to, že Itálie a Řecko nejsou schopny zřídit hotspoty, tak já se ptám, na co má Itálie armádu? Na co má Řecko armádu? Ty hotspoty mohly dávno existovat, mohli se odfiltrovat lidé, kteří mají právo na azyl, a ostatní vrátit zpátky,“ dodal a zmínil deportaci uprchlíků. „Dosud nebyl vrácen ani jeden migrant, byť spadal do kategorie ekonomických migrantů,“ podotkl.

Následně uvedl, že předpokládá, že migrační vlna se tento rok převalí jak přes Česko, tak přes Slovensko. „Z toho prostého důvodu, že dojde-li k uzavření německo-rakouských hranic, což nemůžete vyloučit, pak jsme tranzitní země do Německa. Ale samozřejmě Německo pak tyto lidi bude vracet do zemí, ze kterých přišli, pokud to budou ekonomičtí migranti,“ sdělila česká hlava státu. 

Celý pořad najdete ZDE

„Když už nemáme evropskou armádu, vytvořme ad hoc jednotky, do kterých každá členská země pošle tisíc vojáků. Tak to máte 28 tisíc vojáků pohraniční stráže. A klidně pomáhejme Řekům, Italům, na jejich území, protože tam přišli, a tam mají dle dublinských úmluv zůstat, tak tam bychom jim měli pomoci při budování těch hotspotů, registračních středisek, ale také je potom vracet, pokud možno, z těch zemí prvního záchytu do zemí, odkud přišli,“ řekl vzápětí.

Politika kvót podle Zemanova názoru narušuje suverenitu členských států. I z toho důvodu mu vadí, že se česká vláda dosud nepřipojila k žalobě Maďarska a Slovenska proti této politice EU, a kritizuje ji. „Každý stát má svůj národní zájem, je naprostou iluzí to, že členské státy ztratily vstupem do EU své národní zájmy. Jde o to tyto zájmy integrovat. Najít rozumný kompromis. A není to nějaký systém kvót, který nebude fungovat, protože ti lidé se stejně budou pohybovat po EU. A ten společný kompromisní zájem všech členských zemí EU je pevná obrana vnější hranice EU,“ dodal. Rozumné je podle něj také udělat hranici mezi Tureckem a balkánskými zeměmi. 

„Již jsem mnohokrát řekl, že migrační vlnu považuji za organizovanou invazi. A domnívám se, že tuto invazi organizuje Muslimské bratrstvo. Je to názor, který opírám o rozhovory s některými arabskými umírněnými politiky, kteří říkali: Muslimské bratrstvo je střechová organizace všech islámských teroristů. Člen al-Káidy je člen Muslimského bratrstva, člen Tálibánu je člen Muslimského bratrstva. A Muslimské bratrstvo se snaží ovládnout celý svět,“ řekl Zeman.

Konflikt na Ukrajině. To bylo další téma, ke kterému se Zeman vyjádřil. „Považuji jej za občanskou válku. Jsem rád, že tato válka ustala, že je příměří, že se více či méně dodržují minské dohody. Zdá se, že to nějakou dobu bude mít charakter zamrzlého konflktu,“ podotkl s tím, že můžeme očekávat migrační vlnu z Ukrajiny. „Důvodem bude výrazná ekonomická krize na Ukrajině, kterou si nikdo z nás nepřeje, ale která může být spojena s problémy typu ztráta Donbasu či korupce,“ dodal. Podle něj je tak riskantní připustit bezvízový styk.

Další otázka směřovala ke konfliktu velmocí. „Samozřejmě, že velmoci mají tendenci rozšiřovat svoje kompetenční pole, expandovat, zatím mám dojem, že žádná z těchto expanzí se nepodařila. Vezměte si irácký konflikt, kde se hledaly neexistující zbraně hromadného ničení. Ale abychom nesváděli vše jen na USA, tak rozpad Libye způsobila EU, nikoliv Spojené státy. A kvůli tomu máme v Libyi několik vlád a máme tam velmi silnou expanzi Islámského státu,“ podotkl k občanské válce v Libyi.

Podle Zemana je naprosto pochopitelné, že spolu konkurují Čína, USA a EU. „Mohou se uzavírat dočasná partnerství, opravdu dočasná, účelová spojenectví, ale v podstatě je zapotřebí, aby EU, má-li být v této soutěži konkurenceschopná, zůstala jednotná, integrovaná a aby měla o něco schopnější vedení, než má teď,“ uzavřel prezident. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…