V ČSSD schválili dokument, který ukazuje, jak to vidí s EU dál

15.08.2016 16:35

Čeští sociální demokraté chtějí při debatě o reformě Evropské unie prosazovat mimo jiné společnou bezpečnostní politiku včetně možnosti vybudovat evropskou armádu, transparentnější rozhodování evropských institucí či rychlejší sbližování životní úrovně v jednotlivých členských zemích. Vyplývá to z programového dokumentu, který dnes schválilo grémium strany. ČTK o tom informoval mluvčí ČSSD Michal Kačírek.

V ČSSD schválili dokument, který ukazuje, jak to vidí s EU dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Za dvě základní priority v diskusi o dalším směřování unie označila ČSSD garanci bezpečnosti pro občany a země EU a dlouhodobou prosperitu členských států. Mezi další klíčová témata strana řadí sbližování životní úrovně, společnou zahraniční a bezpečnostní politiku včetně možného vybudování společné evropské armády, podporu investic do společných projektů a infrastruktury či sjednocení potravinových standardů.

Podle ČSSD je třeba evropský projekt vrátit do rukou evropským občanům. Nutný je rovněž návrat ke čtyřem základním svobodám unie, kterými jsou volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. "Jejich smyslem je být svobodami pro občany, nikoliv pro nadnárodní korporace. Je to právě odklon od pojetí těchto svobod jakožto svobod občanských, který vedl k posílení euroskeptických nálad evropské veřejnosti a nacionalistického protekcionismu," uvádí strana ve schváleném dokumentu.

Evropské instituce i rozhodování na unijní úrovni by mělo být podle sociální demokracie transparentnější. Za správnou cestu přitom strana nepovažuje změnu evropských institucí a jejich pravomocí, ale jejich profesionální a otevřené fungování.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…