V Česku byl odhalen druhý džihádista

04.07.2017 7:21

Bývalého studenta obchodní akademie a hotelové školy v Třebíči vyšetřuje policie kvůli sympatiím k islámskému terorismu. Dvacetiletý mladík, který konvertoval k islámu, své aktivity popírá. Přitom jeho spolužáci tvrdí, že se snažil je verbovat. Píše o tom dnešní MF Dnes.

V Česku byl odhalen druhý džihádista
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

I když mladík veškerou vinu popírá, policie prý disponuje řadou důkazů – mimo jiné videi v mobilu, e-mailovou korespondencí i odposlechy telefonátů. Podle všeho se mladík svým nadšením pro Islámský stát netajil, snažil se prý získat i spolužáky. 

Jak uvedl zdroj ze školy, mladík vykládal, že sleduje videa z poprav, ukazoval i scény z mučení lidí. Když s ním spolužáci nesouhlasili, začal se chovat divně, až se jej začali bát. „Zdálo se jim, že by někomu mohl ublížit. Škola to začala řešit,“ uvedl.

MF Dnes dále uvádí, že kontakty na islamisty se mladík chystal hledat v Rakousku. Byl prý introvertní. 

Prvním Čechem, který se chtěl stát bojovníkem Islámského státu, byl Jan Silovský. Ten letos v květnu dostal šestiletý trest. Ani mladý student však podle odborníků nebude jistě posledním českým džihádistou. Tvrdí to alespoň bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. 

„Muslimové na Západě mají obecně tendenci se radikalizovat a přibývá jich, což platí i u nás, takže lze očekávat, že budou vznášet politické požadavky, ostatně o to už se pokoušejí. Někteří by se mohli uchýlit i k násilí,“ zmínil Visingr s tím, že vedle čistě ideologické motivace také nevylučuje, že by se jisté typy lidí mohly přidat k Islámskému státu v touze po dobrodružství nebo prostě pro peníze.

„Džihádisté, lhostejno z jaké země, jsou vždy buď frustrovaní jedinci, kteří v životě tak či tak selhali, nebo psychopaté, které láká násilí, moc a destrukce,“ dodal pak psycholog Daniel Štrobl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…