V Česku je málo sester. Zdraví pacientů je prý v ohrožení

14.10.2013 16:58

Zdravotních sestřiček se v Česku nedostává. Podle České televize je prý situace už natolik vážná, že to může ohrozit péči o pacienty. Česká asociace sester bije na poplach a již teď hlásí, že pacientům není vždy poskytována taková péče, jakou by potřebovali. Jednou z překážek je např. nedostatek kvalitních pomůcek.

V Česku je málo sester. Zdraví pacientů je prý v ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

"S tou sestrou je pacient daleko více v kontaktu než s lékařem, ale pokud je sestra vyčerpaná, unavená, tak se zvyšuje obrovské riziko," varuje viceprezidentka České asociace sester Irena Kouřilová.

Sestry se prý starají i o více než čtyřiadvacet nepohyblivých či špatně chodících pacientů. To se projevuje na kvalitě péče. Někteří pacienti mohou např. upadnout. Dalším problémem je nedostatek odpovídajícího materiálu, Ten se podle asociace dostává jen pětapadesáti procentům sester. A na vině je prý nedostatek peněz. Na ten upozorňují již delší čas i zdravotnické odbory.

Nedostatku zdravotních sester si je vědom i resort zdravotnictví a hledá alespoň nějaké cesty, jak situaci alespoň částečně napravit. Jednou z možností je jasné stanovení situací, v nichž se bez sester neobejdeme.  "Abychom definovali, kde musíme skutečně mít plně kvalifikované sestry a kde by např. stačily ošetřovatelky pod vedením té sestry," vysvětluje náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu Ferdinand Polák (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…