V Česku je nejvíc nezaměstnaných od roku 1933

08.02.2013 12:27

V lednu se o počet nezaměstnaných 40 498 se oproti prosinci zvýšil v lednu počet nezaměstnaných podle statistiky ministerstva práce a sociálních věcí. Server Aktuálně.cz informuje o tom, že pokud by se procento lidí bez práce počítalo stále stejně, dosáhla by hodnoty přes deset procent a byla by nejvyšší v historii samostatné České republiky.

V Česku je nejvíc nezaměstnaných od roku 1933
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

"Celkem bylo k 31. lednu 2013 v České republice bez práce 585 809 lidí," cituje server tiskovou zprávu z ministerstva. Počet se zvýšil i v meziročním srovnání. Oproti loňskému lednu přibylo 51 720 nezaměstnaných. Podíl nezaměstnaných osob tak dosáhl 8 procent.

Ministerstvo práce nyní změnilo metodiku evidence. Nový ukazatel porovnává počet uchazečů o zaměstnání (ve věku 15-64 let) ke všem obyvatelům v ČR tohoto věku. Začátkem roku však lidí bez práce přibývá vždy.

Na to, že se dříve používaná míra nezaměstnanosti dostala na rekord, upozornili analytici. Historicky nejvyšší nezaměstnanost byla ale registrována při velké hospodářské krizi v roce 1933. Tehdy bylo bez práce 738 000 osob a míra nezaměstnanosti překročila 21 procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…