V Česku může vzniknout superministerstvo průmyslu a dopravy

30.11.2012 7:24

Premiér Petr Nečas (ODS) možná plánuje velké změny ve vládě. Mohlo by dojít třeba ke sloučení Ministerstva průmyslu a obchodu s resortem dopravy, kterému v pondělí přestane šéfovat Pavel Dobeš (LIDEM). Nový superúřad by měl na starosti ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Napsal páteční deník Právo.

V Česku může vzniknout superministerstvo průmyslu a dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Současný ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) by Kubovi dělal prvního náměstka. Zemědělství by pak mohl dostat na starost poslanec a šéf ústecké krajské ODS Jan Kubata.

Superministerstvo nevyloučil ani Kuba

Na Ministerstvu obrany příští týden skončí Alexandr Vondra (ODS). Resort by mohl dostat na starost člověk ze strany LIDEM. Mohla by to být dokonce vicepremiérka Karolína Peake.

Sloučení dvou ministerstev v rozhovoru pro Právo připustil i Kuba. „Je to jedna z variant, která vychází z návrhu NERV, kdybychom chtěli hledat nějaké úspory. V tuto chvíli ji ale není vhodné komentovat,“ prohlásil.

Vymění si ODS zemědělství se zdravotnictvím TOP 09?

Došlo by k rošádě také mezi ODS a TOP 09. Strany by si prohodily resorty zemědělství a zdravotnictví. To by nově řídil poslanec ODS Boris Šťastný.

Zdroj Právu prozradil, že probíhá jednání ve stylu Peake na obranu, Bendl na dopravu, někdo z TOP 09 na zemědělství a Štastný z ODS na zdravotnictví.

Obranu musí vést politický matador

Premiér Nečas je údajně nespokojený s prací ministra Leoše Hegera. Koaliční strana TOP 09 ale několikrát dala jasně najevo, že své ministry bude bránit. Její předseda Karel Schwarzenberg ve čtvrtek zopakoval, že nevidí důvod pro výměnu jakéhokoli ministra za TOP 09.

Kníže také naznačil, že by obranu měl vést některý ze zkušených politiků nebo odborníků. „Člověk, který tam nastoupí, by měl být nejen znalec problematiky, ale měl by mít i politickou váhu, aby mohl prosadit zájmy české armády,“ řekl Schwarzenberg Právu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…