V Česku platí, že čím méně o věci vím, tím pevnější mám názor, řekl Kmoníček mimo jiné k případu Brady

29.10.2016 20:57

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček zavítal do sobotního Pressklubu na Frekvenci 1. Současné společenské dění prý ukazuje, že nám v Česku začala prezidentská kampaň a že bude velmi ostrá. Měli bychom se prý zamyslet nad tím, kdo se hřeje u ohňů, které jsou teď u nás zapalovány. Pozornost věnoval i blížícím se americkým volbám.

V Česku platí, že čím méně o věci vím, tím pevnější mám názor, řekl Kmoníček mimo jiné k případu Brady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Já miluji diskuse a když něco milujete, tak to děláte často. A když něco děláte často, tak se v tom po desítitisících hodinách stanete lepším,“ oznámil hned na úvod Kmoníček. Jako demokrat svobodnou diskusi ctí. Touto optikou se dívá i na spor okolo pana Bradyho. Přátelé Miloše Zemana budou říkat, že neudělal chybu, jeho odpůrci budou říkat, že chybu udělal. „To je demokracie,“ konstatoval lakonicky. „Víte, každý oheň je někým udržován a udržuje ho ten, který se u toho ohně chce ohřát, nejde o toho, kdo se na tom ohni pálí,“ doplnil k tématu.

Posléze nikoli poprvé zopakoval, že i americký prezident Barack Obama přijal dalajlámu v Bílém domě, ale nechal ho tam vejít vedlejším vchodem. I ministerstvo zahraničí prý panu Danielu Hermanovi doporučovalo, aby se s dalajlámou setkal mimo ministerstvo. Ale Daniel Herman se zachoval jinak.

„Tady je vidět, že zase začala prezidentská kampaň a bude pěkně ostrá, když už rok dopředu se děje toto. Já stále říkám: V Česku platí, že čím méně o věci vím, tím pevnější mám názor. Tady je spousta lidí s pevným názorem,“ upozornil.   

Pár slov padlo i k prezidentským volbám ve Spojených státech. „Američané se se mnou často baví ve třech fázích. V první fázi říkají, že si nedokážou představit Donalda Trumpa v Bílém domě. V druhé fázi mi řeknou, že si v Bílém domě mohou jen těžko představit Hillary Clintonovou a v té poslední fázi mi řeknou, že budou volit Donalda Trumpa, ale nikomu to neříkej,“ popsal situaci Kmoníček. Za současné situace se mu však zdá, že příštím prezidentem bude Clintonová, protože volební systém USA tomuto vítězství přeje.

„Donald Trump má trochu problém, protože bojuje s vlastní stranou, zatímco demokraté jsou dobře organizovaní,“ podotkl ředitel zahraničního odboru. Pamatuje si však, jak dopadl Brexit, takže vlastně nemůže vyloučit vůbec nic. I Američané si pamatují vítězství absolutních outsiderů. 

Nakonec prozradil, že obdivuje prezidenta Zemana za to, jak fyzicky zvládá velmi náročný úřad. Sám prý Zemana vnímá jako staršího přítele, se kterým nemá problém občas souhlasit i nesouhlasit. Vzájemný souhlas či nesouhlas prý oba přežijí.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…