V Česku se budou domlouvat evropské protesty odpůrců islámu. Zastupovat nás budou konvičkovci

22.01.2016 21:34

Představitelé organizací odmítajících islám v Evropě ze 14 evropských států budou v sobotu v Roztokách u Prahy domlouvat podrobnosti k demonstracím proti islamizaci, které se 6. února budou konat v řadě měst Evropy včetně Prahy. Hlavním organizátorem plánovaných protestů je hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Jednání se zúčastní i české organizace Blok proti islámu a Úsvit-Národní koalice.

V Česku se budou domlouvat evropské protesty odpůrců islámu. Zastupovat nás budou konvičkovci
Foto: Václav Fiala
Popisek: Lídr Bloku proti islámu Martin Konvička (vlevo) a předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský

Jak řekl ČTK mluvčí Bloku proti islámu David Štěpán, cílem schůzky je rovněž projednání memoranda o spolupráci. "Jeho obsahem bude mimo jiné odmítnutí evropských kvót pro rozdělování uprchlíků," uvedl Štěpán, podle něhož signatáři dokumentu, mezi nimiž jsou i některé evropské parlamentní strany, chtějí dále vzájemně konzultovat předkládání legislativy na národní úrovni. Schůzky v Roztokách u Prahy se podle Štěpána přímo zúčastní zástupci devíti zemí. Zbylí se do jednání zapojí prostřednictvím videohovorů.

Společné demonstrace odpůrců islámu se příští sobotu budou konat ve 14 evropských městech. Vůdčí osobnost hnutí Pegida Tatjana Festerlingová minulou neděli uvedla, že centrální protest se bude opět konat v Drážďanech. Současně se ale příznivci názorů Pegidy chtějí sejít mimo jiné v Praze, ve Varšavě, v Bratislavě, v Amsterodamu či v Birminghamu. Blok proti islámu avizuje také protesty v Bordeaux, Krakově, Štýrském Hradci nebo estonském Tartu.

Konvička lídrem Bloku proti islámu a Úsvitu-Národní koalice pro krajské a senátní volby

V Praze se protest bude konat na Hradčanském náměstí, kde už v minulosti odpůrci islámu demonstrovali. Pražská, varšavská, bratislavská a drážďanská akce prý budou spojené telemostem.

Hnutí Pegida vzniklo v roce 2014 v saské metropoli, kde pravidelně pořádá demonstrace. Z Drážďan, které nadále zůstávají jeho baštou, se pak rozšířilo do dalších německých a evropských měst, příznivce má mimo jiné v Rakousku, Polsku, Maďarsku, Švédsku, Norsku, Švýcarsku či v Británii.

V Česku jsou výraznými stoupenci názorů Pegidy právě Blok proti islámu a Úsvit-Národní koalice, které spolu úzce spolupracují. Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička, který byl v loni v listopadu obviněn z podněcování nenávisti za protimuslimské výroky, je společným lídrem obou seskupení pro letošní krajské a senátní volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…