V Česku se znovu demonstrovalo za Ukrajinu. Zazněly i písně Kryla

08.03.2014 19:59

Stovky lidí v Praze, Brně, Plzni a Karlových Varech přišly v sobotu v podvečer na demonstrace pod společným názvem Za vaši a naši svobodu. Protest proti ruské intervenci na ukrajinském Krymu přišli vyjádřit s Ukrajinci a Rusy žijícími v ČR také čeští občané, mezi nimi i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a další osobnosti politického a kulturního života. Lidé živě diskutovali, tleskali na podporu řečníků a volali hesla, shromáždění se ale obešla bez konfliktů.

V Česku se znovu demonstrovalo za Ukrajinu. Zazněly i písně Kryla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

V Praze na Václavském náměstí zavlály pod sochou svatého Václava žlutomodré vlajky Ukrajiny a EU. Přišly asi tři stovky lidí, mladí, staří i děti, mnozí měli na hrudi žlutomodré pentle a v rukou transparenty s nápisy „Rusko, ruce pryč od Krymu", „Ruskému fašismu stop" či „Pomozte Ukrajině". Setkání začalo zpěvem slavné písně Karla Kryla „Bratříčku, zavírej vrátka", kterou si Češi spojují s okupací své země v srpnu 1968.

„V této trudné chvíli musíme prokázat solidaritu," řekl k důvodu své účasti Karel Schwarzenberg. Připomněl, že Češi to, co dnes zažívají Ukrajinci, zažili dvakrát. „Víme, co to znamená, když cizí vojska obsadí zemi. Myslím, že se sluší, abychom za ně demonstrovali," řekl a připomněl, že při srpnové demonstraci na Rudém náměstí v Moskvě na podporu okupovaného Československa byl mezi ruskými disidenty i jeden Ukrajinec.

Demonstrace na podporu nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině uspořádaly ve čtyřech městech iniciativa Chceme demokratickou Ukrajinu a občanská sdružení Euromajdan.o.s., Euromaidan Brno, Bez komunistů.cz a Alternativa. Krym roku 2014 přirovnaly k Sudetám roku 1938, kdy část republiky obsadilo nacistické Německo.

V Plzni se na Masarykově náměstí demonstrace zúčastnilo asi 50 lidí, Ukrajinci rozbalili vlajky své země a provolávali hesla jako „Rusáci domů", „Krym je Ukrajina", „Janukovič za mříže". Protestovat proti ruské intervenci na Krymu přišel i Jaroslav Melnyk z Ukrajiny, živí se na montážích, v Plzni je se svou ženou a na Ukrajině má zbytek rodiny. „Je to šok, revoluce vzala tolik životů a teď nás napadl soused. Je to rána pod pás," uvedl. Když se dozvěděl o mobilizaci, chtěl prý okamžitě odjet domů.

Podpořit Ukrajince přišli na plzeňskou demonstraci také Češi. „Absolutně nesouhlasím s okupací ruských vojsk svébytného území Ukrajiny," řekl Petr Šimon z Plzně.

V Karlových Varech přišlo před ruský konzulát přes sto lidí. Někteří měli v rukou transparenty, provolávali hesla, řada z nich malovala na zem srdíčka. Jako symbol vytvořili velké srdce, z něhož vycházely vlajky, což mělo znamenat krvácení. Akci se nikdo nepokusil narušit. Po dobu shromáždění měl ruský konzulát zhasnutá světla, po skončení je rozsvítil.

Před ruský konzulát v Brně přišlo protestovat asi 50 lidí, většinou Češi. Už před shromážděním se na chodníku objevil nápis „Styďte se". Demonstranti přišli s modrožlutými ukrajinskými vlajkami a transparenty s kritikou ruské politiky vůči Krymu a Kyjevu. Na zeď konzulátu kladli růže.

Podle organizátorky protestu Marije Nobilisové Ukrajinci cítí, že jejich země čelí obrovskému nebezpečí, obávají se konfliktu s velkými ztrátami na životech. Strachem, nespavostí a vyčerpáním trpí podle Nobilisové i Ukrajinci žijící v Česku, a to kvůli obavám o své blízké a svou vlast. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…