V Číně se plánuje významná spolupráce. Tamní finančníci mají pomoci severočeské energetické skupině

25.04.2019 23:06

Během prvního dne návštěvy prezidenta Zemana v Číně byly podepsány dohody, které Česku slibují miliardové investice. Vedle memoranda s Hospodářskou komorou bylo v sídle Bank of China podepsáno memorandum o porozumění s českou firmou Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.

V Číně se plánuje významná spolupráce. Tamní finančníci mají pomoci severočeské energetické skupině
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Ceremoniál podpisu obchodních dohod v sídle Bank of China

Těžební a energetická skupina podepsala smlouvu s bankou Bank of China. Skupina již dříve uvedla, že si od spolupráce slibuje zejména možnosti využití nejmodernějších energetických technologií.

„V partnerství se silnými čínskými bankami vidíme příležitost, jak do Evropy přivézt zajímavé investice do moderní energetiky,“ řekl po podpisu k dohodě generální ředitel Sev.en Energy Luboš Pavlas.

Skupina sdružující severočeské těžařské podniky a několik elektráren patří do portfolia podnikatele Pavla Tykače, řazeného k nejbohatším Čechům. Firma má ambice proniknout i na evropský energetický trh, a čínský kapitál k tomu má významně pomoci.

Druhou dohodu podepsala Bank of China s Hospodářskou komorou ČR. Dohoda podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun). Další memorandum, které bylo podepsáno mezi Bank of China a společností CITIC, by mělo podle kancléře Vratislava Mynáře přinést investice v České republice v příštích dvou letech ve výši jedné miliardy dolarů (cca 23 miliard korun).

Obnos čínských investic dnes na recepci české ambasády k oslavě 70. výročí navázání česko-čínských diplomatických styků zkritizoval i prezident Zeman. Už během prvního dne návštěvy tak Číňané slíbili další investované miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…