V Drážďanech připravili takový kurz o burkách... je z toho poprask na nejvyšších místech

18.01.2018 8:21

Nedávno deník Die Welt konstatoval, že se z Německa stává přistěhovalecká země. Podobného názoru je nejspíš také Centrum pro vzdělávání dospělých v Drážďanech, které pro letní semestr nabízí velmi osobitý kurz. Kritici islámu jsou z něj "na ručník".

V Drážďanech připravili takový kurz o burkách... je z toho poprask na nejvyšších místech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Deník Bild byl upozorněn na speciální kurz drážďanského Centra pro vzdělávání dospělých s názvem „Pokrývka hlavy a hidžáb v Drážďanech – Pravidla nošení oblečení v islámu“. Jednodenní kurz se bude konat na konci letního semestru v červnu a vstupné je zdarma. Jak se píše v brožuře, celý projekt je financován z peněz města. „Barevná pokrývka hlavy soustředí na jejího nositele značnou pozornost. Burku si nyní můžete vyzkoušet také vy,“ píše se v brožuře.

Anketa

Vadí vám, že reklamy Miloše Zemana zadává a vylepuje spolek jeho přátel, u kterého není jasné, kdo přesně ho financuje?

14%
86%
hlasovalo: 19978 lidí

Jak německý deník s nadsázkou poznamenává, text v brožuře zvoleným tónem vzbuzuje představu, jako by snad šlo o kurzy vaření. Experti na islám z jeho konání rozhodně nadšení nejsou a poukazují na to, že zahalování žen líčí jednostranně a naprosto nekriticky. „Kurz přejímá tradiční model postavení ženy v islámu. V rámci kurzu vůbec nezazní žádné kritické poznámky na adresu společností, kde je postavení mužů a žen natolik rozdílné,“ říká muslimská „sufražetka“ Seyran Ates.

Právě Ates stojí coby první žena v čele německé mešity a dlouhodobě kritizuje společenské poměry v rámci muslimské komunity. „V rámci kurzu se například vůbec nehovoří o ženách, které se rozhodly burku a ostatní pokrývky nenosit,“ poukazuje muslimka z Berlína, která se pro své liberální názory často stává výhrůžek ze strany muslimských radikálů. Ve své kritice „vzdělávacího“ kurzu však rozhodně není sama.

„Ten kurz je založen na neskutečné naivitě. My potřebujeme vytvořit společnost, kde se lidé mohou navzájem podívat do očí. Bez toho, abychom se museli skrývat za nějakým oblečením,“ říká expert na integrační politiku CDU Jörg Kiesewetter. Naopak mluvčí Centra pro vzdělávání dospělých veškerou kritiku odmítá. „My naše centrum vnímáme jako prostor, který napomáhá prosazovat integraci. Kurz je bezplatný a občanům města pomáhá vytříbit si názor,“ říká Regina Moltke.

To samé tvrdí také organizátor kurzu Frank Uhlmann. „Jako vzdělávací instituce samozřejmě nechceme oslavovat žádnou konkrétní ideologii, ale pouze přispět svým dílem k diskuzi.“ Bulvární deník Bild dále píše, že se snažil oslovit přímo i lektorku Dr. Verenu Böllovou, která kurz vede. Redakci se však vystudovanou etiopistku nepodařilo před publikováním článku zastihnout.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…