V Drážďanech vznikne česko-saský institut pro výzkum

30.08.2019 20:40

Výzkumu nanotechnologií, obnovitelných zdrojů a například i softwarům pro sběr dat se bude věnovat nový Česko-saský institut pro interdisciplinární výzkum. Na jeho vzniku se dnes v Drážďanech dohodl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) se saským premiérem Michaelem Kretschmerem. Podle Havlíčka půjde o virtuální ústav, který založí tři české a německé akademické instituce pod záštitou prestižního Fraunhoferova institutu. Cílem bude dostat klíčové technologie do praxe, řekl ČTK v telefonickém rozhovoru Havlíček.

V Drážďanech vznikne česko-saský institut pro výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

„Bude se jednat o jakýsi transfer technologií od senzoriky, elektronických a komunikačních technologií, až po vývoj softwaru pro zpracování dat a různých informací. Druhá úroveň se ještě rozšíří na oblast techniky umělých hmot, nanotechnologie, energetické techniky a chytré materiály,“ uvedl Havlíček.

Mezi zakladateli bude Technická univerzita v Liberci, vysoká škola v Žitavě a inovační kampus v Görlitzu. Institut se bude podle Havlíčka zaměřovat na přechod ze základního výzkumu do aplikovaného.

V první fázi bude projekt stát na 3,5 milionu eur, na druhou fázi mají zúčastněné instituce přispět dohromady částkou až 17 milionů eur. „Česká republika je připravena poskytnout peníze, přispěje nejen saská, ale i německá vláda. Myslím si, že jde o zajímavý projekt regionálního charakteru,“ dodal Havlíček.

Spolupráce se sousedními regiony je podle něj důležitá, vztahy si zde dlouhodobě budují i akademické instituce a firmy. Podle Havlíčka jsou Bavorsko, a zejména Sasko zajímavé právě pro své zaměření na špičkový výzkum a technologie.

Na konci září by němečtí partneři měli přijet do Česka, kde budou jednání o spolupráci pokračovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…