V Evropě je válka, ekonomická válka, hřímá Le Penová. Poznáme to prý na Merkelové

08.03.2015 11:40

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová poskytla rozhovor serveru Spiegel online. O Evropské unii v něm hovoří jako o novodobém Sovětském svazu, v němž probíhá ekonomická válka. Dobře je to vidět například na vztahu Řecka a Německa a na skutečnosti, že německou kancléřku Angelu Merkelovou musí i na cestách po Evropě chránit stovky policistů.

V Evropě je válka, ekonomická válka, hřímá Le Penová. Poznáme to prý na Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

"Evropa je ve válce, ekonomické válce. Nepřátelství mezi státy narůstá. Němci jsou očerňováni jako krutí, Řekové jako podvodníci, Francouzi jako lenoši. Paní Merkelová nemůže navštívit žádnou evropskou zemi bez toho, aby ji na cestách doprovázely stovky policistů. Takhle přátelství nevypadá," zdůrazňuje Le Penová.

Dnešní EU podle ní připomíná Sovětský svaz, kde také lidem slibovali světlé zítřky. Ty ale nepřišly a podle Le Penové nepřijdou ani s EU. Sama věří v Evropu suverénních národních států, které budou rozhodovat o svém směřování. Brusel politička vnímá jako srdce antidemokratického monstra, kterému nesmí dovolit, aby lidem odebralo těžce vybojovaná občanská práva.

Německo je ekonomickým srdcem Evropy, Francie je politickým srdcem kontinentu

EU vyhovuje Německu, silné euro je dobré pro německou ekonomiku, ale ne tolik pro francouzskou. Ale francouzští prezidenti na politiku Berlína přesto přistupovali. Lepší prý bude vrátit se k národním měnám. Rozhodně to prý nebude znamenat katastrofu, jak tvrdí zastánci eura, slunce nepřestane svítit a voda v řekách poteče dál.

"Německo se stalo ekonomickým srdcem Evropy, protože naši vůdci byli slabí. Německo však nikdy nesmí zapomenout, že Francie je politickým srdcem Evropy. A paní Merkelová dělá tu chybu, že se snaží ekonomické zájmy své vlasti prosazovat i v jiných státech EU, demokratickým volbám navzdory. To je klíčový problém, který podle Le Penové stojí v základech problémů EU.  

Celý rozhovor naleznete zde

Le Penová by proto ráda sjednotila protievropské politiky, nebrání se ani spolupráci s britskou stranou UKIP, což však předseda Nigel Farage prozatím odmítá. Odpor proti EU je to jediné, co Le Penovou zajímá. Ať už si pak jednotlivé národní státy dělají, co je jim libo.

Pokud by bylo na Le Penové, snažila by se ozdravit francouzskou ekonomiku škrty v sociálním systému, který je prý až příliš štědrý k přistěhovalcům.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …