V Heidenau se situace uklidňuje. Proti migrantům tu demonstrovalo jen asi 100 lidí

29.08.2015 6:37

Pouhých zhruba sto lidí protestovalo včera vpodvečer v saském Heidenau proti přílivu uprchlíků a postupu německé vlády k této problematice. K přívržencům ultrapravice se přidala i část místních obyvatel, po krátkých projevech skupina prošla obytnou částí města, pochod se ale obešel bez incidentů. Policie nasadila stovky příslušníků pořádkových jednotek, aby zabránila případným střetům s antifašisty, kteří pořádali pouliční festival pro uprchlíky.

V Heidenau se situace uklidňuje. Proti migrantům tu demonstrovalo jen asi 100 lidí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Krajní pravice se sešla na náměstí, její přívrženci v projevech kritizovali přístup německé vlády k migraci. Zhruba stovka lidí pak pod dohledem policie prošla necelý kilometr dlouhou trasu, pořádkové jednotky zahradily všechny okolní ulice. Od bývalého obchodu pro kutily, kde jsou ubytováni uprchlíci, dělilo účastníky demonstrace asi půl kilometru. Po pochodu většina odešla do okolních ulic.

Před 19:30 se na pochod ulicemi vydali také účastníci pouličního festivalu, který pro uprchlíky pořádali antifašisté. Asi 300 lidí šlo v doprovodu hudby a volali protifašistická hesla. I je doprovázely desítky policistů. Většina účastníků odpoledního festivalu se chystá v sobotu do Drážďan na další demonstraci na podporu migrantů. Situace ve městě zůstává napjatá, je ale klidnější než před týdnem, kdy ve městě začaly nepokoje.

Přistěhovalecká vlna vyvolala v německé společnosti napětí

Heidenau bylo minulý týden tři noci po sobě dějištěm pouličních nepokojů. Vypukly po demonstraci proti běžencům, v následujících dnech se ve městě střetli pravicoví radikálové s anarchisty. Při potyčkách byly zraněny tři desítky policistů, události pak odsoudila většina německých politiků v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Osmdesátimilionové Německo letos očekává až 800.000 žadatelů o azyl, což je proti loňsku asi čtyřnásobek. Přistěhovalecká vlna, která nemá od sjednocení Německa obdoby, ale vyvolala ve společnosti napětí. Několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků. Kontrarozvědka také varovala, že se situace snaží zneužívat krajně pravicová uskupení k šíření své propagandy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…