V Hodoníně u Kunštátu vznikne památník romským obětem války

09.06.2012 14:09

V Hodoníně u Kunštátu začaly v uplynulých dnech práce na vytvoření památníku, jenž bude věnován romským obětem druhé světové války. Přijde na 50 milionů korun a s jeho otevřením se počítá za dva roky. ČTK to řekl Pavel Štěpán z Národního pedagogického muzea Jana Amose Komenského. V Hodoníně bylo za války internováno 6500 Romů z Moravy. Většina zemřela později v koncentračních táborech.

V Hodoníně u Kunštátu vznikne památník romským obětem války
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Romové tančí během pochodu DSSS na sídlišti Chanov

Památník vznikne na místě původního romského tábora. Nejdříve v něm trpěli moravští Romové. Později sloužil jako lazaret pro Rudoarmějce. Následně v něm umírali na tyfus a nemoci internovaní Němci před odsunem z Československa a za komunismu se stal vězením pro odsouzence potrestané režimem k nuceným pracím.

Památník bude vyprávět o osudech Romů za války

Areál se pak paradoxně změnil na dětské rekreační středisko. Stát jej koupil. Dělníci v uplynulých týdnech odstranili rekreační chatky a koupaliště. Zůstala budova dozorců a barák pro Romy z roku 1942. Ty se stanou základem budoucího památníku. Informovat bude nejen o Romech za války, ale i o osudech tohoto místa.

Dřevěný objekt je ve velmi špatném stavu. "Bylo nutné jej zcela rozebrat. Znovu jej začneme stavět koncem června," uvedl Štěpán. Kromě vytvoření expozice bude nutná i úprava terénu.

Romy postihl za druhé světové války stejný osud jako Židy. Na Moravě byli shromážděni v Hodoníně, v Čechách pak v Letech u Písku. Většina z nich zahynula v koncentračním táboře Osvětim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…