V Hospodářské komoře se šmelilo a fixlovalo, soud ale nezjistil, kdo za to může

19.11.2014 20:16

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zprostil obžaloby bývalého prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela, který podle spisu obohatil komoru o 480.000 korun za pořádání seminářů, které se nikdy neuskutečnily. Podle soudce se zaplacené semináře opravdu nekonaly, ale nepodařilo se prokázat, že podvod spáchal Kužel. Za podvod mu hrozily až tři roky vězení. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se proti verdiktu odvolal, a tak se případem bude zabývat pražský městský soud.

V Hospodářské komoře se šmelilo a fixlovalo, soud ale nezjistil, kdo za to může
Foto: hns
Popisek: Petr Kužel v půlnočním rozhovoru

Kužel se podle obžaloby dopustil podvodu tím, že na konci roku 2008 podepsal s ministerstvem zahraničních věcí smlouvu, ve které se zavázal, že komora uspořádá pět seminářů zaměřených na proexportní politiku. Akce měly resort prezentovat jako partnera komory. Celkem měl projekt seminářů vyjít na 560.000 korun.

Kuželovu vinu se nepodařilo prokázat

Někdejší prezident komory podle spisu nechal vyhotovit fakturu na 480.000 korun, ačkoliv věděl, že podmínky smlouvy nemůže dodržet a semináře se neuskutečnily. Peníze byly zaplaceny z balíku ministerstva zahraničních věcí, které je u soudu neúspěšně vymáhalo zpět. Resort ještě může peníze získat v civilním řízení.

Podle soudce Vladimíra Hermanna se sice prokázalo, že se semináře neuskutečnily, ale neprokázalo se, že by to byl Kužel, kdo zařídil fakturu a proplacení peněz od ministerstva zahraničních věcí. "Skutek se zcela nepochybně stal, ale nebylo prokázáno, že by jej spáchal obžalovaný," uvedl Hermann.

Bývalý šéf Hospodářské komory ČR celou dobu vinu i obžalobu odmítal. "Jsem rád, že soud rozhodl v můj prospěch," řekl ČTK Kužel po vynesení rozsudku. Naznačil, že podobné projekty od podkladů po závěrečné smlouvy nejprve museli připravit podřízení a on pak dokumenty pouze podepisoval. "Je to stejné jako u ministra. Ani pan ministr nebo předseda vlády nemůže vědět, co jeho podřízení dělají, a tak to je i na Hospodářské komoře," dodal Kužel.

Kužel byl šéfem Hospodářské komory ČR od května 2008

Jeho advokát také argumentoval tím, že se u soudu neprokázalo, že by smlouvy na semináře podepsal právě Kužel. Znalecký posudek podle něj naznačoval, že podpis na smlouvě mohl být zfalšovaný. Podle něj byl také na konci roku 2008 na ministerstvu "nepořádek", protože se urychleně utrácely přebytečné peníze na podobné projekty. K některým prý třeba chyběly smlouvy.

Kužel byl šéfem Hospodářské komory ČR od května 2008. Funkci po šesti letech opustil letos v květnu. Jeho nástupcem se stal bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Komora sdružuje přes 14.000 podnikatelů v Česku.

Od loňského května Kužel čelí i trestnímu oznámení, které na něj podal Nadační fond proti korupci. Podezírá ho ze zpronevěry, porušení povinností při správě cizího majetku či pletichy při zadávání veřejné zakázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…