V Itálii už přes sto mrtvých, země uzavřela školy. Nákaza se rychle šíří. Odnesl to i James Bond

04.03.2020 21:26

Nákaza koronaviru se začíná strmě rozšiřovat po Evropě. Nejhůře zasaženou evropskou zemí je Itálie, kde již evidují přes tři tisíce známých případů a během středy vzrostl počet obětí v zemi o 28 lidí. Tamní vláda rozhodla o uzavření všech univerzit a škol v zemi. Světová zdravotnická organizace oznámila, že nemocí COVID-19 již celosvětově trpí 90 870 lidí, z toho přes osmdesát tisíc v Číně. Počet obětí na celém světě činí 3 112. Nejvíce zasaženou zemí v rámci Visegrádské čtyřky je naše republika, kde počet případů vzrostl na osm. Nákazu již registrují i Polsko a Maďarsko.

V Itálii už přes sto mrtvých, země uzavřela školy. Nákaza se rychle šíří. Odnesl to i James Bond
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí

Itálie ve středu přišla s novými čísly počtu obětí. Ten během noci vzrostl o 28 lidí na 107. Nakažených Itálie již eviduje přes tři tisíce. Za poslední den vzrostl počet nakažených v zemi z 2 502 na 3 089. Uzdravených z tohoto počtu je již 276 pacientů.

Tamní úřady proto kvůli neutěšené situaci přistupují k razantním opatřením. Italská vláda dnes rozhodla o uzavření všech škol a univerzit v celé zemi. Stát tak prozatím nejméně do poloviny března uzavře všechny školy a univerzity v zemi.

Agentura Reuters uvedla, že italská vláda plánuje kvůli koronaviru zakázat všechny veřejné akce a zároveň zavřít kina a divadla napříč celou zemí. Vláda také lidem doporučila, aby si netřásli rukama na pozdrav a zbytečně se neobjímali.

Přestože je Itálie zdaleka nejvíce zasaženou zemí v Evropě, problémům s šířením začíná čelit i Španělsko. To od včerejška upravilo své statistiky na 202 nakažených. Oproti předešlému dni tedy přibylo až 51 nových případů.

A o jednoho nakaženého více dnes ráno pak ohlásilo Německo. To registrovalo 240 případů. Nejvíce nakažených je v Severním Porýní-Vestfálsku, a to 111. Bavorsko, které s Českem sdílí západní hranici, hlásí 48 potvrzených případů. Později se čísla během dne v Německu zvedla na 262 nakažených.

Nemoc COVID-19 se do současné chvíle celkem vyhýbala Velké Británii, ve středu ale přišla nová čísla, která znamenají prudký nárůst nakažených. Tamní ministerstvo zdravotnictví oznámilo 34 nových nakažených koronavirem během jednoho dne. Celkový počet pacientů s nemocí tak vzrostl na 85. Dobrou zprávou zůstává počet úmrtí v zemi, to je totiž stále nulové. Francie eviduje případů 257, z toho 45 nových.

Ve zbytku světa je situace stále nejhorší v Číně a Jižní Koreji. Čína však oproti minulým dnům zaznamenává klesající tendenci nových případů. Oznámila jich 131. Celkově 80 282. Na padesát tisíc lidí již má být vyléčeno. Naopak v Jižní Koreji přibylo 435 pacientů a celkově jich tedy je 5 621.

Velmi znepokojivý se jeví Írán. Ten dnes informoval o 15 nových úmrtí, celkem již v zemi zemřelo 92 lidí. Nakažených je nově o 586 lidí více, celkem jich je 2 922. Stává se tak čtvrtou nejvíce zasaženou zemí po Itálii, Jižní Koreji a Číně.

Ve Spojených státech dnes bylo 13 pozitivních vzorků, celkově tak již USA čelí 137 případům nemoci.

Koronavirus se taktéž dotkl filmového průmyslu. Premiéra nové bondovky s názvem Není čas zemřít se odkládá na listopad. Potvrdila to produkční společnost MGM Universal.

Velké obavy také poutají olympijské hry v Tokiu. Prezident Mezinárodního olympijského výboru ale dementoval, že by bylo zrušení nebo odložení her kvůli koronaviru v souvislosti s letní olympiádou v Tokiu na pořadu dne.

Ze zemí Visegrádské čtyřky je situace nejhorší v naší republice. Zástupci Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se dnes na mimořádném summitu skupiny dohodli, že si budou vyměňovat informace ohledně nákazy novým typem koronaviru. V případě potřeby zváží i vzájemnou výpomoc u dodávek zdravotnických prostředků. Informoval o tom dnes premiér Andrej Babiš z ANO.

Zatímco u nás je již evidováno osm případů koronaviru, ostatním zemím V4 se nákaza vyhýbala zcela. Ráno však Polsko oznámilo první potvrzený případ nákazy. Infikovaný pacient je z Lubušského vojvodství na západě Polska a nachází se v nemocnici v Zelené Hoře. Maďarsko později oznámilo první dva potvrzené případy nákazy novým koronavirem. Jde o íránské studenty.

Slovensko zatím všechny testované vzorky vyhodnotilo jakožto negativní.

Česko má dnes další tři případy koronaviru. Celkový počet tedy stoupl na osm. Onemocněli dva příbuzní nakažené ženy z Děčína a žena z Prahy. Ta se nechala testovat soukromě, protože byla ve státním zdravotnickém ústavu odmítnuta. Druhý test vzorku ze soukromé laboratoře prokázal přítomnost koronaviru.

Dvě děti nakažené ženy navštěvují základní školu Antonína Čermáka v Praze 6. Ta na čtvrtek vyhlásila ředitelské volno. Další postup bude vyhodnocen podle zdravotního stavu obou dětí.

Ministerstvo financí přijalo zastropovací opatření a od středy začalo regulovat maximální cenu respirátorů pro spotřebitele. U respirátorů vyrobených v Evropské unii je stanovena na 175 Kč, u respirátorů vyrobených mimo Evropskou unii pak 350 Kč bez DPH. Na svém twitterovém účtu to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Cenové opatření se vztahuje na respirátory třídy FFP3, což jsou ty s nejvyšším stupněm ochrany. Prodej těchto respirátorů mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví či složky integrovaného záchranného systému je ovšem zakázán. Zákaz padl i směrem k jejich vývozu za hranice republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …